Sinj: Održana pobožnost Križnog puta prema Gradu

Pod geslom „I ja želim za tobom ići …“ u petak 22. ožujka 2024. održan je Križni put prema tvrđavi Grad u Sinju. Tradicionalno, posljednji korizmeni petak pobožnost se moli prema Gradu gdje se nalazi „Sinjska kalvarija“ s četrnaest postaja Križnog puta, radom hrvatskih akademskih kipara. Na pobožnosti su sudjelovale tisuće vjernika sinjske župe i okolnih mjesta Cetinske krajine.

U 11 sati na pobožnosti su sudjelovali mladi iz sinjskih srednjih škola zajedno s ravnateljima i nastavnicima. Pobožnost su koordinirali vjeroučitelji u suradnji sa župnikom fra Antoniom Mravkom koji je s mladima predmolio Križni put. Učenici su se izmjenjivali u nošenju križa i čitanju meditativnih tekstova koji su nastali na katehetskim susretima mladih sinjske župe.

U 16:30 održana je pobožnost za župnu zajednicu. Križni put je predmolio gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. U pobožnosti su sudjelovali župnik fra Antonio Mravak, đakon fra Šimun Suton i franjevački sjemeništarci. Četrnaestorica župljana izmjenjivala su se u nošenju Zavjetnog križa. Molitvene tekstove Križnog puta posvećene ocu i majci s Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. godine, autorice Marine Šimić, čitali su članovi Zajednice čitača crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Dolaskom pred spomen-crkvu Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske na Gradu, gvardijan fra Marinko udijelio je blagoslov s križem na četiri strane svijeta.

Prema tradiciji vjernici su pjesmom „O, Gospe Sinjska“ pozdravili svoju Majku i zagovornicu na mjestu gdje se dogodilo čudo po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske 1715. godine.