Sinj: Proslava Dana Gimnazije i Franjevačkog sjemeništa

Na uočnicu svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačka klasična gimnazija i Franjevačko sjemenište proslavili su svoj dan i svoju nebesku zaštitnicu. Prigodnim misnim slavljem predsjedao je mnogopoštovani o. provincijal dr. fra Marko Mrše koji je u prigodnoj homiliji istaknuo tajnu Marijinog očuvanja od istočnog grijeha kao bitni sadržaj svetkovine Bezgrješnog začeća. Tu tajnu nije moguće razumjeti ljudskim umom niti se do nje može stići isključivo logičkim razmišljanjem, jer se ona kao takva opire uobičajenom ljudskom iskustvu. Tu je tajnu, naglasio je o. Provincijal, moguće razumjeti i prihvatiti samo po vjeri u Boga kojemu je sve moguće i u perspektivi osobe kakva je bila Blažena Djevica Marija kojoj je vršenje volje Božje bilo kruh svagdašnji.

Prigodnom misnom slavlju nazočili su brojni svećenici-redovnici, predvođeni sinjskim gvardijanom fra Antom Čovom, o. župnikom fra Pericom Maslaćem, vikarom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina iz Mostara fra Ikom Skokom, ravnateljem Franjevačke gimnazije i Sjemeništa fra Joškom Kodžomanom, uz još desetak franjevaca koncelebranata.

Posebna zahvalnost uime Provincije, Gimnazije i Sjemeništa iskazana je trojici franjevaca i gimnazijskih profesora: fra Nedjeljku Jukiću, fra Blažu Toplaku i fra Stipi Šušnjari. Uz prigodne darove o. provincijal fra Marko Mrše uručio je trojici umirovljenih profesora javna priznanja za dugogodišnji predani i požrtvovni rad na polju odgoja i obrazovanja.

Nastavnici, učenice i učenici, kao i njihovi roditelji nastavili su svoje druženje uz prigodni domjenak koji je za sve uzvanike bio serviran u blagovaonici Franjevačkog sjemeništa!