Sinj: „Stepinčevi dani“

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine. „Stepinčevi dani“ počeli su u četvrtak 8. veljače duhovnom obnovom koju je vodio isusovac p. Ike Mandurić. Svakog dana program duhovne obnove sastojao se od kateheza posvećenih blaženom Alojziju Stepincu, misnih slavlja, pobožnosti euharistijskog klanjanja i klanjanja svetom križu. Molitve i razmatranja bili su protkani mislima blaženog Alojzija o Bogu, Crkvi, Mariji i hrvatskom narodu. Duhovnu obnovu animirali su članovi karizmatske zajednice Dobri Pastir iz Sinja i VIS-a „Totus tuus“ Gospa Sinjska.

U petak 9. veljače održan je susret za mlade iz sinjske župe, a gosti su bili članovi „Hrvatskog nadzemlja“  iz Splita. Program je održan u Dvorani Gospe Sinjske pod nazivom „Ljubi i budi ljubljen“. Na susretu su prikazani dramski uradci iz radionice „Hrvatskog nadzemlja“ uz svjedočanstva i molitvu mladih.

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca, u subotu 10. veljače, središnje misno slavlje održano je u 9 sati. Govoreći o svetosti života blaženo Alojzija Stepinca, pater Ike je istaknuo: „Stepinac u vrijeme komunizma bila je ‘najstrašnija riječ koju je mogao čuti neki režimski čovjek’, a hrvatskim vjernicima u vrijeme progona Crkve i njezinih članova Stepinac je svojim stavom ulijevao snagu i mir. Stepinčevo neslomljivo držanje dalo je nemjerljiv doprinos opstanku vjere Hrvata u onim najtežim godinama krize hrvatskog naroda u povijesti. Usprkos svoj propagandi onog vremena, vjera u njegovu svetost kod naroda ostala je posve netaknuta“, kazao je pater Ike.

U nedjelju 11. veljače članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske, pod vodstvom s. Jelene Mijić i fra Jure Župića, premijerno su izveli recital „Ruke u molitvi“ u čast bl. Alojzija Stepinca. Recital je napisala Marina Šimić, vjeroučiteljica u OŠ Tučepi i pastoralna suradnica u Župi sv. Ante u Tučepima. Djeca su vjernike u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske provela kroz život Blaženika ističući njegovo djelovanje u teškim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća. Recital je završen molitvom za zagovor bl. kardinala Stepinca koju je predvodio župni vikar fra Toni Šimunović.

Važno je istaknuti da je blaženi Alojzije dvaput posjetio Gospino Svetište u Sinju. Prvi put 17. ožujka 1934. godine, kad je dr. Antun Bauer, zagrebački nadbiskup, posjetio Svetište, Alojzije Stepinac bio je u pratnji kao tajnik. Drugi put nadbiskup Stepinac posjetio je Sinj 19. siječnja 1938. godine.

Blaženi Alojzije prisutan je u Gospinom svetištu u Sinju i kroz sakralnu umjetnost. Akademska kiparica Mila Wood 1960. godine izradila je Križni put za Gospino svetište u Sinju, pri čemu je za lik Isusa uzela crte lica nadbiskupa Alojzija Stepinca. Na prozorima crkve u Sinju 2004. godine postavljeni su vitraji. Na jednom od njih prikazan je lik bl. Alojzija Stepinca, a izradio ga je akademski slikar Ivan Grgat. U samostanskom klaustru postavljene su brončane medalje većeg formata u čast nekih osobitih hodočasnika. Među njima je i medalja s likom blaženog Alojzija Stepinca, nadbiskupa i kardinala. Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske dobilo je 2007. godine brončano poprsje blaženog Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Ante Jurkića.