Sinj: Stepinčevo

U četvrtak 10. veljače 2022. godine u 14.15 u Sinju, kao i u čitavoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zvona crkava označila su proslavu Stepinčeva, blagdana bl. Alojzija Stepinca, koji je na taj isti dan i sat prije 62 godine svetom smrću preminuo u Krašiću u kućnom pritvoru izgovarajući riječi: „Fiat voluntas Tua“, držeći čvrsto u ruci svijeću koju je dao blagosloviti na blagdan Svijećnice.

U 18 sati proslava Stepinčeva započeta je prigodnim recitalom „Stepinčev smiješak“ koji su izveli članovi Dječjeg zbora i prvopričenici, približivši na taj način kardinalov život prisutnim vjernicima. Misno slavlje u čast blaženog kardinala, kojim je predsjedao župnik fra Perica Maslać uz koncelebraciju još osmorice svećenika, slijedilo je nakon recitala. U homiliji je naglasio da blaženi Alojzije nije bio podložan nijednoj vlasti doli božanskoj. Kad je 1959. godine UDBA provalila u đakovačku bogosloviju, zatvorili su neke profesore, poglavare, duhovnika i desetak bogoslova. Prilikom pretresa bogoslovije pronašli su jedno Stepinčevo pismo kod duhovnika Ćirila Kosa, kasnijega biskupa u Đakovu. Pozvali su i kardinala da bude svjedok na suđenju. Kada je pročitao poziv i shvatio što žele od njega u posljednjim danima života – umro je do dva mjeseca – napisao im je veličanstveno pismo s ovim mislima: „Mučite me od 1946. Iscijeđena su mi iz tijela 34 litra krvi. Niste mi dali da idem k liječniku kojemu sam želio poći niti da dođe liječnik kojega sam ja želio. I sada me zovete da budem tužitelj, svjedok protiv katoličkih svećenika, bogoslova, profesora. Ne mičem se odavde. Ako ćete doći pa me silom uzeti, možete, ali ja normalno ne idem. Uopće vas ne mrzim, ali vas se nimalo ne bojim! Ne bih bio katolički nadbiskup kada bih vas mrzio. Ja se molim Bogu da se obratite. Ali nemojte misliti da vas se bojim, i vašega zatvora, i biča, i vješala!“ „Svaka mu čast“, završio je o. župnik svoju homiliju.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti zbor Župe i Svetišta kojim su ravnali fra Jure Župić i s. Jelena Mijić, a oko oltara su posluživali sjemeništarci i ministranti. Nakon mise otpjevana je himna Lijepa naša kao zahvala za dar života blaženog Alojzija Stepinca i domovine nam Hrvatske.