Sinj: Sv. Josip i Dan očeva

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u utorak 19. ožujka proslavljena je svetkovina sv. Josipa i Dan očeva. Svete mise slavljene su u 7, 8, 9, 16:30 i 18 sati. U 16:30 župnik fra Antonio Mravak predsjedao je misnim slavljem za učenike i roditelje OŠ Ivan Lovrić u Sinju u sklopu projekta „Moj otac“ koji su moderirali vjeroučiteljica Mirjana Đula i pedagoginja Ivana Katić.

Misnim slavljem predsjedao je župnik Župe Meterize (Šibenik) i provincijski definitor fra Šimun Markulin uz koncelebraciju župnika fra Antonija Mravka, gvardijana fra Marinka Vukmana i umirovljenog svećenika fra Gabrijela Jurišića. U misnom slavlju oko oltara Gospodnjeg službu đakona vršio je fra Šimun Suton. Misnom slavlju prethodila je molitva Josipove krunice s razmatranjima koja je animirao o. župnik.

U propovijedi predsjedatelj slavlja istaknuo je dvije Josipove vrline: pravednost i mudrost. „On je čovjek koji živi pravednost u svojoj obitelji. Tu pravednost vidimo u Josipovom odnosu i stavu prema Mariji. Josip poštuje dostojanstvo ljudske osobe, on štiti život svojim životom. Pravednost koju živi Josip ne temelji se na ljudskom zakonu, nego ima temelj u Bogu“, kazao je predsjedatelj.

Fra Šimun je istakao i drugu vrlinu – mudrost. „Josip je bio mudar čovjek. Iako nije zapisana nijedna njegova riječ, on govori svojim životom. Njegova mudrost uključuje odgovornost. Zato Josipa nazivamo čovjekom odgovorne mudrosti za Isusa, Mariju i obitelj. Društvu u kojem živimo nedostaju ljudi odgovorne mudrosti za domovinu, radno mjesto bližnjega“, zaključio je predvoditelj slavlja.

Slavlje su uveličali članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić, koja je s članovima Dječjeg zbora pripremila recital „Kako na nebu tako i na zemlji“ autora Antona Stojića, a koji su djeca posvetila očevima.

Za svetkovinu sv. Josipa vjernici su se pripremali pobožnošću „Devet Josipovih srijeda“, a uoči svetkovine održana je i trodnevnica. Brojni štovatelji sv. Josipa pohodili su Gospino svetište u Sinju i povjerili svoje molitve i zahvale Djevičinu zaručniku.