Sinj: Sv. misa i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine

U ponedjeljak 7. rujna 2020. godine učenici, nastavnici i djelatnici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga započeli su novu 2020./2021. školsku godinu. Misnim slavljem u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predsjedao je ravnatelj gimnazije fra Joško Kodžoman uz koncelebraciju nastavnika fra Nediljka Jukića i fra Jurice Hrgovića. Na početku slavlja predsjedatelj se obratio pozdravnim riječima učenicima, nastavnicima i zaposlenicima: „Sabrali smo se, kao vjernici, oko stola Gospodnjeg kako bismo molili za sretan i uspješan početak nove školske godine koja je zbog općih epidemioloških mjera i uputa drugačija od svih dosadašnjih“.
Poseban pozdrav ravnatelj je uputio učenicama i učenicima prvih razreda. Zahvalio im je na povjerenju koje su pokazali izabravši baš Franjevačku klasičnu gimnaziju te je izrazio vjeru i nadu da će i učenici i nastavnici opravdati obostrana pozitivna očekivanja.
Govoreći o važnosti Duha Svetoga u životu vjernika, ravnatelj je naglasio: „Dok zahvaljujemo Bogu na našemu ljudskom zajedništvu, ujedno mu se preporučujemo za darove mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Gospodnjega, koji će nam biti potrebni za uspješno okončanje predstojeće školske godine. Neka nas snaga Isusova Duha učini vrijednima, odgovornima, prema sebi i drugima, u školi i izvan nje. Bez naše ljudske suradnje i odgovornosti, ali i bez pomoći Božje, teško da ćemo ostvariti postavljene ciljeve. Puni vjere i pouzdanja, u poniznosti i malenosti, žarko zazovimo Duha Svetoga da nam svima bude na pomoć“. Molitvu Duhu Svetom predmolili su franjevački sjemeništarci Tomislav Kiridžija i Marin Kujundžić.
U svjetlu proslave spomena sv. Marka Križevčanina propovjednik je u svojoj homiliji istakao svečevu hrabrost u ispovijedanju vjere u Krista: „Upravo danas, kada započinjemo novu školsku godinu, Crkva slavi spomendan sv. Marka Križevčanina, našeg sunarodnjaka koji je hrabro podnio mučeništvo za Krista i Crkvu, ne želeći se odreći ni jednog od toga dvoga, pa ni pod cijenu vlastitog života. To je primjer hrabrosti, ali i žive vjere po kojoj naš proslavljeni mučenik živi i danas u sjećanjima katoličkih vjernika. I mi smo pozvani istinski i hrabro svjedočiti i živjeti vlastitu vjeru. Gimnazija je mjesto gdje se oduvijek pridavao veliki značaj ljudskom identitetu i njegovoj izgradnji, kako onom duhovnom i religioznom, tako i onom općeljudskom i humanističkom“.
Referirajući se na tekstove prigodnih svetopisamskih čitanja, ravnatelj je istaknuo Isusov poziv učenicima da se ne nikoga ne boje, posebno ne onih koji se pozivaju na svoju tobožnju moć i utjecaj: „Svakoga, doduše, treba poštivati, ali se ni od koga ne treba dati zastrašiti, pogotovo ne ako smo na strani pravde i istine. Tu je poruku vrijedno istaknuti, posebno pred mladim ljudima. Današnji se globalizirani svijet pokazuje u svom sjaju, ali i bijedi. Makar nam ponekad taj svijet izgledao moćan, on je u sebi zapravo jako krhak, što dokazuje i trenutno stanje uzrokovano epidemijom koronavirusa. S druge strane, svjetske krize prilika su i za ono dobro u svijetu, pogodne za tolike geste ljudske dobrote i solidarnosti čemu također možemo svjedočiti svaki dan.
Svijet je polivalentan: u njemu ima mnogo dobra, ali i zla. Trudimo se ostati na strani dobra, to je zapravo naš najvažniji odgojno-obrazovni ishod. Vjerujem da ćemo moći ostati na strani dobra i ako budemo znali osluškivati poticaje Duha i iščitavati mudrost i razboritost iz svega onog bogatstva znanja koje ćemo susretati tijekom predstojećeg obrazovnog razdoblja“.
Prvoga nastavnog dana razrednici su u razrednim odjeljenjima upoznali učenice i učenike s rasporedom sati, Pravilnikom o kućnom redu i mjerama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19. Zajedničko fotografiranje na početku nove školske godine odgođeno je zbog epidemiološke situacije.