Sinj: Svetkovina sv. Franje

Fratri Samostana Gospe Sinjske i samostanskog okružja proslavili su svetkovinu sv. Franje Asiškog u srijedu 4. listopada 2023. godine. Euharistijskim slavljem predsjedao je gvardijan fra Marinko Vukman, uz koncelebraciju župnika i samostanskog vikara fra Antonia Mravka, otočkog župnika fra Nikice Ajdučića i još 16 svećenika.

Slavlje je dodatno obogatio Mješoviti zbor Svetišta i Župe Gospe Sinjske, pod ravnanjem mo. fra Jure Župića i s. Jelene Marije Mijić. U svetkovini su sudjelovali franjevački sjemeništarci, članovi OFS-a i Frame te brojni štovatelji karizme sv. Franje.

U svojoj propovijedi predsjedatelj slavlja istaknuo je da je Franjo jedna od najsvjetlijih kršćanskih osobnosti. Svojim životom ostavio je duboki trag u povijesti Crkve. Ne samo što je promijenio svoje vrijeme, nadaleko ga je nadživio i postao jednako suvremen i u naše doba. Franjo je bio apostol ljubavi i mira ne samo u svom vremenu nego je i danas. Svojim životom bio je najsnažnija kritika svome vremenu“, kazao je fra Marinko. Za Franjin život istaknuo je posebno njegov odnos prema Stvoritelju kao temelju svega stvorenog: „Odnos prema Bogu bio je odnos djeteta prema Oca i stvorenja prema Stvoritelju. Franjo je svjestan da je Bog Stvoritelj, a sve drugo je stvorenje. Iz ovoga proizlazi njegov posebni odnos prema stvorenjima jer u svemu je vidio Stvoriteljevu sliku, a o tome nam posebno pjeva Franjina Pjesma stvorova.“

„Ove godine pred nama su dvije važne obljetnice u franjevačkoj povijesti, 800. obljetnica potvrđenog Pravila i Božića u Grecciu“, kazao je fra Marinko, zaključivši, „proslava ovih obljetnica prigoda je da franjevačka obitelj bude vidljiva i povezana sa svijetom u kojem živimo, kojemu je potreban Isus Krist, kao što je to bilo u Franjinom vremenu.“

Za svetkovinu sv. Franje fratri Samostana Gospe Sinjske pripremali su se duhovnom trodnevnicom. Svaki dan program je započinjao u 17 sati molitvom franjevačke krunice i molitvama u čast sv. O. Franje. Molitveni program predvodili su župnik fra Antonio s članovima OFS-a Gospe Sinjske i časnim sestrama franjevkama. U 18 sati slavljena je sveta misa s pjevanom Večernjom molitvom. Trodnevnicom su predsjedali fra Filip Milanović Trapo, župnik Župe Turjaci, fra Jurica Hrgović, profesor klasičnih jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, i fra Joško Kodžoman, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije i Sjemeništa u Sinju. Misna slavlja obogatili su članovi Dječjeg zbora i Zbora mladih Svetišta Gospe Sinjske. Na uočnicu svetkovine sv. Franje, u utorak 3. listopada, nakon svete mise održan je „Obred preminuća“ sv. Oca Franje, kojim je predsjedao gvardijan fra Marinko Vukman.