Sinj: Tečaj ikonopisanja

Tečaj ikonopisanja održan je prvi put u Sinju u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske od 14. do 30. studenog 2023. godine. Nositelji projekta bili su Župa i Svetište Gospe Sinjske, a tečaj su vodile članice Hrvatske udruge ikonopisaca „Josip Ružić“ iz Splita, restauratorica i konzervatorica Bruna Periš te predsjednica udruge Lidija Piskač, mag. theol., dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Tečaj je pohađalo dvanaest polaznika koji su pisali ikonu Kristovog lica slijedeći upute voditeljica. Pisanje ikona pratila je i prožimala zajednička i osobna molitva sudionika.

Nove ikone svečano su blagoslovljene na prvu nedjelju došašća 3. prosinca 2023. u kapeli Franjevačkog sjemeništa u Sinju. Svetu misu i blagoslov ikona predvodio je fra Ivan Čikara, duhovnik sjemeništaraca i župni vikar, koji je sudjelovao na tečaju i duhovno pratio sudionike. Nakon misnog slavlja u samostanu je održano druženje sudionika tečaja te je, u razgovoru s voditeljicama Brunom i Lidijom, dogovoreno da se, zbog velikog interesa, sljedeći Tečaj ikonopisanja u Sinju održi u korizmi 2024. godine.

Ikonopisanje je meditiranje Svetog pisma bojama, slikanje koje izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve. Blagoslovljene ikone sudionici tečaja ponijeli su u svoje obitelji sa željom da ih ikone podsjećaju na Božju prisutnost i potaknu ostale članove obitelji na molitvu.