Sinj: Vikend-susret za ministrante u Sjemeništu u Sinju

Franjevačko sjemenište u Sinju u suradnji s Vijećem za zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja od 1. do 3. travnja 2022. organiziralo je vikend-susret za ministrante osmih razreda. U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima na susretu je sudjelovalo 11 ministranata iz Sinja, Brnaza, Gračaca, Imotskog i Vinjana. Program vikenda u sjemeništu osmislili su i priredili franjevački sjemeništarci s prefektom fra Joškom Kodžomanom i duhovnikom fra Antoniom Mravkom. Svrha susreta bila je pomoći mladićima u donošenju važnih životnih odluka, a posebno onih koje se tiču duhovnog poziva. Stoga su ministranti na vikend-susretu sa sjemeništarcima mogli upoznati njihov svakodnevni život u sjemeništu.

U poslijepodnevnim satima u petak 1. travnja ministranti su u pratnji župnika i župnih vikara pristigli u Sjemenište u Sinju. Dobrodošlicu ministrantima zaželjeli su sjemeništarci, upoznavši ih s programom susreta. U crkvi Gospe Sinjske ministranti su sudjelovali sa župnom zajednicom na pobožnosti Križnog puta kojeg je vodio župnik fra Perica Maslać, a franjevački sjemeništarci čitali su meditativne tekstove i ministrirali. Nakon večernje okrjepe organizirana je sportska večer u dvorani Franjevačke klasične gimnazije. U nogometnom natjecanju cilj nije bio rezultat već druženje i upoznavanje ministranata sa sjemeništarcima. Prvi dan susreta završio je zajedničkom molitvom  koju su u sjemenišnoj kapeli predvodili sjemeništarci.

U subotu 2. travnja ministranti su prijepodne posjetili Franjevačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti. Ravnatelj Gimnazije i Sjemeništa fra Joško Kodžoman upoznao je ministrante s poviješću djelovanja Franjevačke klasične gimnazije koja je odgojila brojne naraštaje franjevaca i vjernika laika. Potom su razgledali gimnazijske prostore: kapelu, knjižnicu, zbornicu, kabinete fizike, kemije, biologije i informatike. Nakon razgledavanja ministranti su se podijelili u skupine te su sudjelovali u radionicama koje su sa sjemeništarcima animirali odgojitelji fra Joško i fra Antonio. Tema radionica bila je “Sveti Franjo Asiški i franjevci”. Kroz radionice ministranti su imali prigodu detaljnije upoznati život sv. Franje i franjevačku karizmu, kao i odgojne zavode Provincije. U 11:30 u sjemenišnoj kapeli održano je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao ravnatelj i prefekt fra Joško Kodžoman. Pjevanje su animirali franjevački sjemeništarci uz orguljašku pratnju sjemeništarca Tomislava Kiridžije. Poslije ručka organiziran je posjet Muzeju Sinjske alke, viteške igre koja je  upisana na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. U šetnji muzejom i uz stručno vodstvo gosp. Branimira Župića ministranti su razgledali originalne odore, opremu i oružje sinjskih alkara, alkarske statute i pravilnike te brojne fotografije. Ostatak dana bio je posvećen razgledavanju sinjskih znamenitosti. U 18:15 u crkvi Gospe Sinjske održan je susret s franjevačkim bogoslovima. Dvojica bogoslova fra Stipe Buljan i fra Oliver Marčinković posvjedočili su sjemeništarcima i ministrantima svoj put do otkrivanja duhovnog poziva. Nakon svjedočanstava uslijedila je molitva krunice pred oltarom Čudotvorne Gospe Sinjske koja je završila zajedničkom molitvom Isusu Dobrom Pastiru za nova duhovna zvanja.

U nedjelju 3. travnja u crkvi Gospe Sinjske ministranti su sudjelovali na euharistijskom slavlju kojim je predsjedao fra Joško Kodžoman. Fra Joško je potakao okupljenu zajednicu na molitvu za ministrante kako bi oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu mogli donijeti ispravnu odluku. Poslije svete mise ministranti su posjetili Arheološku zbirku Franjevačkog samostana u Sinju, jednu od najstarijih i najvrjednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj. Vikend-susret u sjemeništu završio je zajedničkim ručkom na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili odgojitelji fra Joško Kodžoman i fra Antonio Mravak. Za organizaciju vikend-susreta fra Joško Kodžoman, ravnatelj Sjemeništa, posebnu zahvalu uputio je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, gvardijanu fra Anti Čovi, samostanskom vikaru, ekonomu i župniku fra Perici Maslaću te župnicima i župnim vikarima koji su animirali i doveli ministrante iz svojih župnih zajednica u Sinj.