Sitno Donje (Radnići): Križni put na otvorenom

U petak 17. ožujka 2023. u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića Sitno Donje, održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom. U pobožnosti je sudjelovalo oko 100 župljana. Pobožnost je predvodio župnik fra Mladen Kovačević. Na ovom mjestu križni put moli se od 2012. godine, a od tada u toj korizmenoj pobožnosti rado sudjeluju župljani i vjernici iz susjednih župa. Ove godine tekst uz postaje čitan je iz knjižice Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet autora fra Tomislava Brekala.

Postaje križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture učvršćene na ogromne prirodne kamene blokove neuobičajenih oblika koji sami po sebi predstavljaju svojevrsne skulpture. Postaje su postavljene na velikoj uzbrdici koja vodi od ceste Split-Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, s postajom uskrsnuća u središtu mjesta. Smještene su uz skromni lokalni put, u iznimno škrtome kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Ovaj križni put jasno simbolizira ne samo povijesno teški i vjernički život u tipičnom krajoliku Dalmatinske zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitoga životnog puta slijedi uskrsnuće u Kristu. Put križa uistinu je jedini put koji vodi uskrsnuću i vječnom životu.