Sitno (Radnići): Križni put na otvorenom

U petak 15. ožujka 2024. u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića u Sitnom Donjem, održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom. Pobožnost je predvodio župnik fra Mladen Kovačević. Na ovom mjestu križni put moli se od 2012. godine, a od tada u toj korizmenoj pobožnosti rado sudjeluju župljani i vjernici iz susjednih župa. Ove godine bio je prisutan veći broj mladih i obitelji s djecom, što je veliki poticaj u očuvanju ove pobožnosti u ovom kraju Dalmatinske zagore. Postaje križnog puta čitane su iz knjižice  Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet  autora fra Tomislava Brekala.

Petnaest postaja križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture učvršćene na ogromne prirodne kamene blokove neuobičajenih oblika koji sami po sebi predstavljaju svojevrsne skulpture. Postaje su postavljene na velikoj uzbrdici koja vodi od ceste Split-Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, pri čemu je postaja uskrsnuća smještena u središtu mjesta. Nalaze se uz skromni lokalni put, u iznimno škrtome kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Ovaj križni put jasno simbolizira ne samo povijesno teški i vjernički život u tipičnom krajoliku Dalmatinske zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitoga životnog puta slijedi uskrsnuće u Kristu. Put križa uistinu je jedini put koji vodi uskrsnuću i vječnom životu.

Nakon završetka križnog puta organizirano je druženje župljana i ostalih vjernika koji su sudjelovali u ovoj pobožnosti.