Split: Antićevo 2021.

U srijedu 3. ožujka 2021. godine u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku održana je svečana akademija u prigodi spomendana preminuća časnog sluge Božjega oca fra Ante Antića. Na samom početku pozdravne riječi uputili su mnp. o. fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, potom gvardijan samostana na Trsteniku fra Ivan Macut te domaćin susreta fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova.

Izlaganje na temu „Franjevac – Student na KBF-u u Splitu“ održao je fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na KBF-u Sveučilišta u Splitu i domagistar franjevačkih bogoslova. Referat o liku i djelu časnog sluge Božjega oca fra Ante Antića izložili su bogoslovi fra Oliver Marčinković i fra Valentino Radaš.

Novi 15. broj časopisa bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja „Počeci“ predstavili su fra Stipe Buljan, glavni urednik i fra Ante Akrap, profesor filozofije i prodekan za nastavu na KBF-u u Splitu. Kroz program akademije nazočne je vodio bogoslov fra Marko Plejić.

Glazbeni dio susreta animirao je Zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem zborovođe prof. Pere Prosenice, uz glazbenu pratnju prof. Marije Bašić Markotić na flauti. Pedesetak uzvanika prisustvovalo je prvoj svečanoj akademiji od preseljenja franjevačkih bogoslova iz Makarske u Split 1999. godine. Na koncu je uslijedila zahvala onima koji su svojim doprinosom i prisutnošću učinili da sve protekne lijepo i skladno. Prisutni su na odlasku dobili na dar najnoviji broj časopisa „Počeci“.

fra Mate Šakić