Split: Održan izborni kapitul u OFS-u „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku

U subotu 3. lipnja 2023. održan je izborni kapitul u OFS-u „Blagovijest“ u Franjevačkom samostanu oca fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku s početkom u 16 sati. Prije izbornog kapitula održan je bratski i pastoralni pohod s početkom u 15:30 kojim je predsjedao Pero Mihaljević, OFS, delegat područne ministre Mile Šuto, OFS, u nazočnosti fra Damjana Glavaša, OFMConv, područnoga duhovnog asistenta.

Nakon uvodnih pozdrava ministra OFS-a „Blagovijest“ Mira Maslov iznijela je izvješće o životu i radu u prethodnom mandatu, uključivši i financijsko poslovanje u mjesnom bratstvu OFS-a „Blagovijest“.

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskog teksta koji ističe Isusovo načelo „služenja braći i sestrama“ (Iv 13, 1-17).

Fra Damjan je održao duhovni nagovor „Svjetovni franjevci i franjevke i služenje“. Temeljeći sadržaj i poruku nagovora na evanđeoskom tekstu Iv 13, 1-17, fra Damjan je posebno istaknuo da su svjetovni franjevci pozvani i poslani ad intra (prema unutra) i ad extra (prema vani) „radosno služiti“ i svjedočiti „služenje u radosti“. „Radosno služenje i služenje u radosti spada u identitet života i rada svjetovnih franjevaca“, naglasio je fra Damjan.

Potom je uslijedio izbor prema odredbama Generalnih konstitucija OFS-a (GK OFS-a, čl. 76-80). Odredbe je protumačio i uvodne upute izložio predsjedatelj izbornog kapitula.

Snježana Glibota Burica, OFS, predložena je i izabrana za tajnicu kapitula, a za brojače glasova Dijana Skelin, OFS, i Katica Hanžek, OFS.

Na trogodišnji mandat (2023.-2026.) izabrani su:

Mira Maslov, OFS, ministra
Maja Duspara, OFS, zamjenica ministre
Katica Hanžek, OFS, tajnica
Dijana Skelin, OFS, blagajnica
Zrinka Pejković, OFS, povjerenica za formaciju
Član Mjesnog vijeća je i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent.

Izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje te zajednički izrekli molitvu:

Mi, članovi Vijeća Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku prihvaćamo ovu odgovornost i službu upravljanja. Pred Svemogućim Bogom obećavamo da ćemo svakodnevno živjeti evanđelje po nadahnuću našega Serafskog Oca svetog Franje Asiškog i vršiti našu službu najbolje što možemo.

Tražimo vodstvo Duha Svetoga i suradnju sve braće i sestara ovoga bratstva, kako bismo zajedno kao Franjevačka obitelj bili svjedoci evanđelja i oruđe mira te izgrađivali bratskiji i evanđeoskiji svijet da bi se ostvarivalo Kraljevstvo Božje.“

Potom je fra Damjan svima podijelio blagoslov našega svetog oca Franje (Obrednik OFS-a, str. 23.).

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik, pripada Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu (Trg Gaje Bulata 3). Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a čini 23 kanonski osnovana mjesna bratstva, a jedno je u obnovi; ukupno je 535 trajno zavjetovanih članova, a Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik broji 30 trajno zavjetovanih članova, četvoro kandidata i kandidatkinja spremno je za „Uvođenje“ u OFS, a jedan član je pripreman za trajno zavjetovanje/obećanje evanđeoskog života.

Na kraju je predsjedatelj izbornog kapitula Pero Mihaljević zahvalio članovima Vijeća koji su obnašali službe Vijeća OFS-a u prethodnom mandatu. Potom je čestitao novoizabranom Vijeću OFS-a u novom trogodišnjem mandatu (2023. – 2026.) i zaželio da odgovorno i savjesno obnašaju službe u Mjesnom vijeću OFS-a „Blagovijest“, svjedočeći kršćansku i franjevačku duhovnost u sredini u kojoj žive i rade.

Zahvalnicu i čestitku prethodnom i novoizabranom vijeću uputio je i područni duhovni asistent fra Damjan Glavaš.

Na kraju Kapitula Mira Maslov, koja je izabrana treći put na mandat od tri godine za mjesnu ministru, u znak zahvalnosti darovala je Peri Mihaljeviću i fra Damjanu Glavašu novoobjavljenu zbirku duhovnih skladbi posvećenih svetoj Elizabeti Ugarskoj/Tirinškoj (Blaženko Juračić, Svetoj Elizabeti na Trsteniku, Ravnokotarski Cvit, Knjiga 39.  Split – Trstenik, 2023. i S. Nimac (priredio), Svetoj Elizabeti na Trsteniku, prospekt, Split – Trstenik, 2022.).

Poslije slavlja izbornog kapitula održan je agape kojeg su pripremili članovi Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“.