Split-Trstenik: Jaslice prigodom 800. obljetnice upriličenja živih jaslica u Grecciu

U došašću 2022. godine, uoči 800. godišnjice prvih živih jaslica koje je upriličio sveti otac Franjo Asiški u Grecciu (1223.), bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja posvetili su se izradi jaslica u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku. Iz tih nastojanja proizašla je inspiracija da se u 2023. godini stvore impozantne jaslice u istoj crkvi, doprinoseći tako proslavi ove velike franjevačke obljetnice.

O toj zamisli započelo se podrobnije razmišljati nakon Uskrsa 2023. godine. Naime, u travnju iste godine, odmah poslije Uskrsa, bogoslovi su s odgojiteljima krenuli na hodočašće u Rim i Asiz te su posjetili i Greccio. Božjom providnošću, u jednom prodajnom centru u Asizu, naišli su na velike figure za jaslice, što ih je dodatno potaknulo da ozbiljnije razmisle o stvaranju novih jaslica.

U svibnju iste godine gvardijan Samostana o. Ante Antića fra Domagoj Volarević i magistar franjevačkih bogoslova fra Siniša Balajić, imajući u vidu veliku obljetnicu upriličenja jaslica i mogućnost zadobivanja potpunog oprosta, svesrdno su podržali prijedlog bogoslova o kupnji novih figura i gradnji velikih jaslica.

Mnoga braća franjevci, kako u domovini, tako i u inozemstvu, podržali su ideju svoje mlađe manje braće i doprinijeli financijskim prilozima za nabavu velikih figura. Značajnu potporu dobili su od Hrvatske katoličke misije u Vancouveru gdje su sami vjernici aktivno sudjelovali u prikupljanju potrebnih financijskih sredstava. U studenom gvardijan fra Domagoj i dvojica bogoslova otputovali su u Asiz kako bi nabavili nove figure.

Sama izrada jaslica trajala je petnaestak dana. Za ideju jaslica zaslužan je fra Mate Šakić, a za izvedbu, uključujući konstrukcijsku podlogu koja se prostire na oko 30 kvadrata, rasvjetu i izvor vode, posebno je zaslužan fra Stjepan Raić. No i ostala braća bogoslovi aktivno su sudjelovala u izradi, svatko na svoj način, prije svega angažirajući se u nabavi potrebnih materijala. Svi su osobno željeli doprinijeti oživljavanju sjećanja na Betlehem i Greccio.

„I dođe dan savršenog veselja, vrijeme klicanja! Za tu prigodu ovdje su sazvana mnoga braća iz različitih krajeva; muškarci i žene dolaze veselo iz obližnjih kuća noseći, svatko prema svojim mogućnostima, svijeće i baklje da rasvijetle onu noć u kojoj je na nebu zasjala sjajna zvijezda koja obasjava sve dane i sva vremena. Na kraju dolazi Franjo, vidi da je sve postavljeno prema njegovoj želji i blista od radosti. Sada se uređuje štala, u nju se unosi slama i uvode se vol i magarac. U tom dirljivom prizoru blista evanđeoska jednostavnost, slavi se siromaštvo i preporuča se poniznost. Greccio je postao novi Betlehem“ (Franjevački izvori, 469).

Ovom prigodom bogoslovi su snimili i video kako bi zabilježili trenutak izrade jaslica: pet sati video materijala skraćeno je na 3 minute i 43 sekunde. Željeli bismo izraziti zahvalnost Zboru Hrvatske katoličke misije u Innsbrucku, čija je izvedba pjesme „Rodio se Bog i čovjek“ korištena u videu, objavljena na internetu dva dana prije same izrade videa.

Uz fotogaleriju i video donosimo vam ugođaj Betlehema iz samostanske crkve Presvetog Otkupitelja na splitskom Trsteniku.

Svim na zemlji mir, veselje!

fra Marko Plejić

Video