Split (Trstenik): Svečana akademija za Antićevo

Svečana akademija povodom obljetnice preminuća časnog sluge Božjeg fra Ante Antića održana je 3. ožujka u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu. Na samom početku sve prisutne je pozdravio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. fra Marko Mrše koji je kazao kako je svetost univerzalni poziv svakog kršćanina koji se temelji na Isusovim riječima te istaknuo kako je o. Ante Antić, koji zavrjeđuje biti na oltaru, neizmjerno važna ličnost za Provinciju.

Potom je fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova i doktorand na Antoniani, pozdravio sve nazočne i zaželio svima dobrodošlicu.

U svome predavanju naslovljenom „Otac fra Ante Antić kao odgojitelj“ fra Ivan je prisutnima prikazao način na koji se o. Antić odnosio prema svojoj službi odgojitelja i glavna načela njegova odgoja te naglasio da je bio revan, profinjen i strpljiv odgojitelj koji je želio svoje odgojenike, buduće redovnike, ohrabriti za ozbiljan duhovni i kontemplativni život.

U konačnici, kazao je kako je o. Antić u odgoju bio ispred svoga vremena jer: „Antićeva vizija odgoja polazi od ovozemnih stvarnosti, prikladno se njima služeći, a stremeći uvijek prema nebeskim i neprolaznim vrednotama“.

Izlaganje na temu „Izazovi suvremenog odgoja“ održao je socijalni pedagog i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. Toni Maglica. Opisao je kako je vrijeme snažnoga vrijednosnog preokreta utjecalo na odgoj, kakve je sve probleme izazvao suvremeni popustljivi način odgoja te kazao da među mladima danas vlada prava pandemija depresivnosti i anksioznosti.

Zaključio je kako mladi trebaju autentične svjedoke, susret i kvalitetno vrijeme provedeno s njima, vođenje i podršku, istinu, poštovanje, ljubav i da netko ostane uz njih kad im je teško.

Fra Mate Šakić, glavni urednik časopisa bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja „Počeci“, na inovativan i humorističan način predstavio je sadržaj šesnaestog broja te pozvao prisutne da preuzmu svoj besplatni primjerak.

Cijeli program glazbeno su obogatili prof. Ana Mandić na oboi te Zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem profesora i zborovođe Pere Prosenice. Nakon svečane akademije prisutni su ostali u druženju i izmjeni dojmova uz zakusku.

Danijela Musulin