Stankovci: Velika Gospa

U Stankovcima je svečano proslavljena zaštitnica Župe Blažena Djevica Marija na nebo uznesena, Velika Gospa. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih mještana i hodočasnika iz drugih župa predvodio je fra Božo Mandarić. U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik fra Dujo Jukić i fra Božo Duvnjak.
Slavlje je započelo svečanom procesijom u kojoj su vjernici nosili kip Velike Gospe.
Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki mješoviti župni zbor, koji su predivno pjevali drevnu pučku misu, pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš.

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnog fonda 1885. g. na mjestu stare koja je porušena. Crkva je posvećena 1906. g. Danas župu čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio je fra Boži Mandariću na predivnoj propovijedi, braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali veliko slavlje svetkovine Velike Gospe. Nakon misnog slavlja cijeli vjernički puk iz duše je zapjevao himnu svoj zaštitnici Zdravo Djevo, a slavlje se nastavilo uz obiteljski blagdanski stol.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane