Stuttgart: Mlada misa don Ivana Totića

Po polaganju ruku i posvetnoj molitvi dr. Gebharda Fürsta, biskupa biskupije Rottenburg-Stuttgart, 9. srpnja 2022. godine u crkvi Heilig-Kreuz-Münster u Rottweilu Ivan Totić zaređen je za svećenika na naslov biskupije Rottenburg-Stuttgart. U nedjelju 10. srpnja 2022. godine u 15 h u crkvi St. Hedwig Ivan Totić proslavio je svoju mladu misu u Hrvatskoj katoličkoj zajednici. U toj crkvi hrvatski vjernici okupljaju se svake nedjelje na misnom slavlju. Misa je slavljena na hrvatskom jeziku, a propovijed na njemačkom jeziku održao je štutgartski dekan mons. dr. Christian Hermes.

Na misi su bila i trojica Ivanovih kolega svećenika koji su zaređeni s njim dan ranije: Nico Schmid, Harald Stehle i Stefan Renner. Bili su prisutni i njemački svećenici: msgr. Andreas Rieg, rektor bogoslovije u Rottenburgu, i vlč. Michael Schönball, župni vikar u Ludwigsburgu.

Uz domaćine fra Filipa Mimicu i fra Ivicu Ercega bili su prisutni: vlč. Ivica Komadina, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu iz Frankfurta; fra Ante Ivan Rozić iz Münchena koji je prvo svećeničko zvanje iz Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart; fra Milan Gelo, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Reutlingenu; đakon Ivan Šarić koji je nedavno zaređen za đakona biskupije St. Gallen u Švicarskoj, ujedno i bivši član Papinske švicarske garde u Vatikanu; fra Oliver Marčinković, student teologije u Splitu i član Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart čiju mladu misu Zajednica s veseljem očekuje 2025. godine.

Nakon mise svi sudionici ostali su na prigodnom domjenku koji je bio u dvorištu crkve St. Hedwig.

Ivan Totić rođen je 1994. godine u Stuttgartu. Bio je aktivan član Hrvatske katoličke zajednice u kojoj je primio krštenje, prvu pričest i potvrdu. Nakon mature u Stuttgartu studirao je teologiju u Tübingenu i u Splitu. Magistrirao je 2020. godine u Tübingenu. Nakon đakonskog ređenja bio je na službi u župi Allmendingen.

(foto: Elisabeth Perkovic)