Visovac: Zlatna misa

U srijedu 30. lipnja 2021. na Visovcu je proslavljen zlatni jubilej, 50. obljetnica svećeničkog ređenja četvorice svećenika naše Provincije: fra Bože Ćurčije, fra Mate Gverića, fra Žarka Maretića i fra Jure Župića, no fra Jure nije došao zbog zdravstvenih razloga. Svečana sveta misa započela je u 10:30 h. Predslavitelj je bio fra Zoran Kutleša, provincijski vikar, a u koncelebraciji su bili zlatomisnici i desetak drugih svećenika.

U svojoj propovijedi fra Zoran je istaknuo kako je lijepo, ali i odgovorno, ponekad i teško, biti svećenik, osobito s toliko godina na leđima kao naši zlatomisnici. Svećenik je osoba koja je pod povećalom i svaka, pa i najmanja, pogreška prenaglašava se. Često nam se dogodi da svećenike kritiziramo i ogovaramo, a malo se ili nikako molimo za njih, pa se onda pitamo kako to da ih je sve manje. Narodu su svećenici itekako potrebni. U svim važnijim i sporednim trenucima našega vjerničkog života tražimo, želimo i trebamo prisutnost svećenika.

Naši zlatomisnici, nastavio je propovjednik, jako su dobro svjesni svega toga jer ih je rad na njivi Gospodnjoj tome naučio. I još uvijek to doživljavaju jer su i dalje pastoralno aktivni. Toliko toga dobro rade za Božji narod i toliko su dobra već uradili kao misionari u Njemačkoj i Africi, kao gvardijani, kao župnici, fra Žarko i kao provincijal. Sve je to zapisano u knjizi Gospodnjoj i nijedno njihovo dobro djelo neće propasti.

Fra Zoran je na kraju zahvalio zlatomisnicima na njihovom predanom radu uime cijele Provincije, a osobito uime o. provincijala fra Marka Mrše koji nije mogao doći na ovo slavlje.

Fra Božo Ćurčija navijestio je evanđelje, a na kraju misnog slavlja fra Mate Gverić i fra Žarko Maretić uputili su riječi zahvale. Fra Žarko je pročitao pjesmu napisanu upravo za ovu prigodu iz koje se dadu iščitati najbitniji detalji iz njihovoga fratarskog i svećeničkog života.

Na samom kraju o. gvardijan fra Marko Nimac zahvalio je dragom Bogu na zajedništvu, na velikoj i važnoj proslavi zlatne mise te pozvao sve prisutne na druženje uz domjenak.

Od srca čestitamo fra Boži, fra Mati, fra Žarku i fra Juri! Neka ih Trojedini Bog blagoslovi i čuva da nastave činiti ono što je Bogu milo i narodu korisno!

 

 

Tekst i foto: fra Kristijan Pisac i fra Marko Udovičić