Vodič kroz sakrament pokore i pomirenja

U knjizi U knjizi „Vodič kroz sakrament pokore i pomirenja“ autor na 30 stranica obrađuje sakrament ispovijedi i vodi čitatelja kroz sve korake potrebne za plodonosnu ispovijed.

UVOD

U svom svećeničkom radu i susretima s ljudima, a na poseban način u samom slavljenju sakramenta ispovijedi, uvidio sam da mnogi ljudi, pa čak i oni koji se redovito ispovijedaju, imaju mnogo nepoznanica i pitanja vezanih uz taj sakrament. Osim toga, mnoštvo je vjernika koji se žale kako im je svaka ispovijed, već od prve ispovijedi, ista te ne vide smisla uopće više ići na taj sakrament. Upravo zbog ovih razloga, ali i zbog činjenice da nedostaje jednostavnih i sažetih objašnjenja o svim sakramentima, pa tako i o sakramentu pokore i pomirenja ili ispovijedi, odlučio sam prirediti ovaj kratki vodič kako bih, s jedne strane, olakšao ljudima pripremu i samo slavljenje sakramenta ispovijedi te, s druge strane, kako bih odgovorio na eventualna pitanja i nejasnoće koje kod naših vjernika postoje. Svrha je ove knjižice da se vjernici mogu temeljitije i bolje ispovjediti, a samim time i popraviti svoj duhovni život i rast u vjeri.

Činjenica je da je sakrament ispovijedi jedan od sakramenata kojem vjernici najčešće pristupaju i upravo je zbog toga vrlo važno da se osoba koja pristupa ovom sakramentu dobro pripravi te ispravno ispovjedi kako bi ovaj sakrament mogao uroditi milosnim učinkom, a to je oproštenje grijeha i pomirenje s Bogom i Crkvom. Zato je, vjerujem, iznimno važno podsjetiti se koji su dijelovi sakramenta ispovijedi i što je sve potrebno učiniti da bismo se ispravno i plodonosno ispovijedili.

Neka ovaj mali vodič kroz sakrament pokore i pomirenja svima onima koji se njime budu koristili bude na duhovnu korist i neka urodi plodom radi kojega je i napisan – temeljitija i plodonosnija ispovijed i bogatiji duhovni život u zajedništvu s Bogom.

Sadržaj knjige:

UVOD

DIJELOVI SAKRAMENTA ISPOVIJEDI

1. Donošenje odluke za ispovijed

2. Ispit savjesti

3. Priznanje grijeha pred svećenikom

4. Kajanje za grijehe

5. Odriješenje od grijeha

6. Izvršenje pokore

NEKA PRAKTIČNA PITANJA O SAKRAMENTU ISPOVIJEDI

DODATAK

Ispit savjesti prema Deset Božijih zapovijedi

Ispit savjesti prema Sedam smrtnih grijeha

Ispit savjesti za djecu prema Deset Božjih zapovijedi

Kako se ispravno ispovijediti?

O AUTORU

Narudžba:

dr. fra Ivan Macut, e-mail: [email protected]

ili

fra Kristian Stipanović

Franjevački samostan

fra Stjepana Vrljica 21

21260 Imotski

e-mail: [email protected]