Zagreb: Proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

Svetište i župa Majke Božje Lurdske u Zagrebu svečano je proslavila u utorak 11. veljače 2020. svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, župnikom i gvardijanom fra Ivanom Maletićem i još petnaestak svećenika.


Kardinal je u svojoj propovijedi pozvao vjernike da se odazovu Majčinu pozivu, da bez straha pristupe Mariji u čiji dom su kročili, jer tamo gdje je Marija ondje je i Isus, ondje je toplina i sigurnost. Također je rekao kako su Marijina ukazanja u Lurdu, u vremenima kada se snažno propagirala ideologija materijalizma i racionalizma, bila znak s neba da čovjek treba sagledati sebe u svojoj stvarnosti i ograničenosti. Između ostalog istaknuo je da i mi poput Marije, koja je pohrlila Elizabeti (usp. Lk 1, 39 – 45), trebamo biti otvoreni i usmjereni na drugoga, na čovjeka u svojoj blizini, ne ostajući izolirani i isključivi već spremni pomoći i posvjedočiti Božju blizinu i ljubav.

Za proslavu svetkovine svoje nebeske zaštitnice, župljani i brojni vjernici pripremali su devetnicom (2. – 10. veljače), koju su predvodili: fra Jerko Kolovrat, župni vikar u Šibeniku, don Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji i don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. Svaku večer devetnice pjevanje su naizmjenično predvodili mješoviti župni zbor, zbor „Antić“, zbor mladih „Vrba“ i dječji zbor „Sunce“. U subotu 8. veljače 2020. pjevanje su predvodili „Pivači sv. Jakova“ iz Šibenika koji su nakon svete mise imali i kratki prigodni program.

Fra Kristian Radas