Zbornik ‘Gospa u Imoti’

U sklopu devetnice Gospi od Anđela, zaštitnici grada Imotskoga i Imotske krajine, u svetištu Gospe od Anđela u imotskoj tvrđavi Topani održano je u utorak 31. srpnja 2018., nakon misnog slavlja, predstavljanje knjige ‘Gospa u Imoti’. Riječ je o zborniku radova o štovanju Bl. Djevice Marije u Imotskoj krajini, napisanih u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog od Osmanlija, koja je slavljena prošle godine 2. kolovoza. Zbornik je trebao izići prije godinu dana, ali je u međuvremenu jedan suradnik umro, a drugi teško obolio pa je trebalo naći drugih dvoje koji bi obradili njihove teme.

Uz gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića i urednika zbornika fra Petra Lubinu, zbornik je predstavio prof. dr. don Mladen Parlov. Nakon što je fra Kristian pozdravio prisutne vjernike i predstavljače, nazočnima se kratko obratio urednik fra Petar Lubina. On je istaknuo da je za prošlogodišnji veliki imotski jubilej Gospa zaslužila veliki spomenik. „Jedan joj je prošle godine napravljen od tvrdoga bijelog mramora i postavljen u dvorište ispred crkve i samostana”, ali joj je on, zahvaljujući 36-godišnjem uređivanju Gospina mjesečnika ”Marija”, 15-godišnjem iskustvu tajnika Hrvatskoga mariološkoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redovnog članstva u Papinskoj međunarodnoj marijanskoj akademiji, „htio podignuti još jedan spomenik, mnogo ‘čvršći od mjedi’, ‘veći od piramida’ i trajniji, kako bi rekao stari latinski pjesnik. To je knjiga koju večeras predstavljamo, koja je najveće svjedočanstvo štovanja Gospe u Imotskoj krajini te je najljepši i najtrajniji spomenik Gospinu štovanju koji će ući u tolike kuće, ustanove i knjižnice. Ovo je nešto jedinstveno, što nema nijedan kraj na svijetu i ovim se s pravom može ponositi svaki Imoćanin, Marijin miljenik!”, istaknuo je Lubina.

Zatim je don Mladen Parlov ukratko predstavio knjigu, ističući kako, vjeran svom naslovu ”Gospa u Imoti”, zbornik govori o ljubavi i odanosti katoličkog puka Imotske krajine prema Isusovoj i našoj Majci, bl. Djevici Mariji. U prvom članku fra Zvonko Tolić podsjeća na oslobođenje Imotskoga od Osmanlija upravo za blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza 1717., u čemu su hrvatski branitelji prepoznali Gospinu pomoć. Nakon povijesnog okvira koji je bio povod pučanstvu Imotske krajine da Gospu od Anđela uzme za svoju zaštitnicu, Dinko Aračić u svom članku donosi temelje štovanja bl. Djevice Marije, don Mladen Parlov predstavlja odjeke koncilske mariologije u štovanju Gospe u Imotskoj krajini, don Ivan Bodrožić nazive pod kojima se Gospa u Imotskoj krajini štuje i fra Petar Lubina oblike njezina štovanja. U članku Gospini sakralni objekti u Imotskoj krajini Lubina je detaljno, perom i fotografijom, predstavio sve crkve, kapele i kapelice posvećene Gospi na području Imotske krajine, a Zoraida Demori Staničić Gospin lik u umjetničkim ostvarenjima toga kraja. Mladen Vuković predstavio je Gospu u lirici gotovo 50 imotskih pjesnika, Mara Pezo u narodnim običajima Imotskoga kraja, a Dragica Zeljko Selak u imotskim pučkim molitvicama koje još uvijek žive. U predzadnjem članku Dinko Aračić prikazao je Gospin lik u etnografskoj monografiji fra Silvestra Kutleše ”Život i običaji u Imockoj krajini”, a Vesna Ujević u pisanoj riječi fra Vjeke Vrčića. Na kraju je donesen i prigodni recital don Ivana Marijana Čaglja „U Imotskom epopeja – svetog jubileja – 300. obljetnica oslobođenja od Turaka”.

Knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog samostana u Imotskom, ima 392 stranice, tiskana je na finom papiru s fotografijama u boji, a opremljena je sažetcima članaka na engleskom jeziku, kazalom osobnih imena i zemljopisnih naziva.