Zbornik radova 330 godina Župe Promina

Iz tiska je izišao Zbornik radova o 330.-oj obljetnici ponovne uspostave Župe Promina.

Predstavljanje Zbornika bit će u Oklaju 10. lipnja 2022. u 10 sati, a u Zagrebu u dvorani Vijenac, Kaptol 29. – 14. lipnja 2022. u 19.30 sati.


Predgovor

Oj, Promino, ja se s tobom dičim” riječi su svim Promincima znane i drage pjesme, jer, bez obzira gdje živjeli, svi smo mi neraskidivo vezani uza svoju postojbinu te uvijek i s ponosom ističemo svoje prominsko podrijetlo.

Povijesne okolnosti nisu uvijek bile sklone prominskomu kraju. Život je ovdje bio težak, često obilježen ratnim stradanjima, ali i nedostatkom osnovnih resursa za život. Unatoč tomu, ili baš zbog toga, žitelji ovoga kraja razvili su umijeće da iz prirodnih i okolišnih uvjeta iskoriste maksimum te su se uz poljoprivredu kao osnovnu djelatnost s vremenom razvijale i druge grane gospodarstva te bogat i prepoznatljiv društveni, kulturni i vjerski život.

Upravo to bogatstvo različitosti koje se očituje u Promini bio je poticaj da se organizira znanstveno-stručni skup te objavi zbornik radova u kojem bi relevantni znanstvenici i stručnjaci raznih profila u svojim radovima sakupili i oteli zaboravu sve ono lijepo i manje lijepo što generacije prije nas nama namriješe te posijali sjeme za budućnost našega kraja.

Za ostvarenje ove nakane osobito prikladnom činila se 330. obljetnica ponovne uspostave naše župe sv. Mihovila, jer vjerska su slavlja, od onih svakodnevnih (misa, podjela sakramenata i sakramentala) pa do onih izvanrednih (raznih obljetnica i proslava), neizostavna u vjerskom, ali i kulturnom i društvenom životu svakoga prominskog čovjeka.

Tako se na poticaj fra Ivana Maletića, gvardijan samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, okupila nekolicina Prominaca s prebivalištem u Zagrebu te je pokrenuta inicijativa i donesena odluka o organizaciji simpozija Promina – slavlje spomena kao sjeme budućega, kao prvog skupa u povijesti o području župe Promina. Među njima treba posebno istaknuti povjesničara, dr. sc. Zdravka Dizdara i dr. sc. Ankicu Čilaš Šimpraga, vrsnu znanstvenicu čija je znanstvena djelatnost umnogome bila posvećena upravo prominskomu kraju a koja je, nažalost, u međuvremenu prerano preminula. Inicijativi su se ubrzo pridružili i u organizaciju skupa uključili i drugi znanstvenici koje vežu snažne veze s Prominom: prof. dr. sc. Edi Maletić (koji je izabran za predsjednika znanstvenog odbora skupa), prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić i izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubičić svi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, kroatistica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Boris Cota s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Zoran Aralica s Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Višeslav Aralica (koji je izabran za glavnog urednika Zbornika) i Željko Džapo iz tvrtke „Viatoni“.

Poziv na aktivno sudjelovanje poslan je brojnim Promincima i drugim Promini bliskim pojedincima koji su se svojim radom i postignućima dokazali u raznim područjima djelovanja. Većina ih se rado odazvala i prijavila izlaganje na neku od predloženih tema.

Simpozij se trebao održati u Oklaju 25. i 26. rujna 2020., ali je zbog epidemioloških razloga (pandemija COVID-19) morao biti odgođen. Od organiziranja Simpozija nismo odustali i vjerujemo da će se on održati kada se za to steknu uvjeti. Do tada, željeli smo iskoristiti entuzijazam znanstvenoga odbora i prijavljenih predavača te prirediti zbornik, čije je izdavanje inače bilo predviđeno po završetku skupa.

Zbornikom koji vam predstavljamo željeli smo sačuvati spomen na ono što je bilo u prošlosti te tako ponovo osvijestiti vrijednosti koje su temelj našega prominskog identiteta, uz nadu da ćemo taj identitet prenijeti i na buduće generacije koje su odgojene daleko od rodnoga kraja. Razmatranjem činjenica i procesa koji su oblikovali različite događaje u povijesti željeli smo također pomoći boljem razumijevanju sadašnjosti i planiranju budućega razvoja, zbog čega smo i odabrali naziv Promina – slavlje spomena kao sjeme budućega.

Zbornik obuhvaća širok spektar tema u brojnim znanstvenim područjima. Ukupno je tu 46 radova, podijeljenih u 5 poglavlja (Promina kroz povijest, Vjerski aspekti Promine, Kulturološki aspekti Promine, Flora, fauna i prirodni okoliš Promine te Gospodarstvo Promine), koji omogućavaju svim Promincima, kao i ostalim čitateljima, da na jednom mjestu posegnu za onim što je blisko njihovim interesima. O znanstvenoj i stručnoj vrijednosti radova svjedoče pozitivne recenzije koje su izradili znanstvenici iz odgovarajućih područja, a kojima zahvaljujemo na uloženome trudu.

Objavljeni radovi ipak ne pokrivaju sve teme koje smo na skupu željeli predstaviti. Iz različitih razloga, dio planiranih i s autorima dogovorenih radova nije priređen za objavu. Uvjereni smo da to ne umanjuje vrijednost i sveobuhvatnost Zbornika, već otvara mogućnost da se teme obrade na nekom drugom znanstveno-stručnom skupu koji će, nadamo se, biti organiziran uz buduće obljetnice prominske župe i općine.

Organizacija jednoga ovakvog skupa, koji zahvaća vrlo različita znanstvena područja, zahtijeva znanje i organizacijske vještine, ali i puno rada, strpljenja i upornosti. Usprkos mnogim teškoćama i nepredviđenim okolnostima koje su se javljale tijekom našega dvogodišnjeg rada, vjerujemo da smo izdavanjem ovog zbornika postigli barem dio ciljeva zbog kojih je ova inicijativa i pokrenuta.

To ne bi bilo moguće bez sudjelovanja brojnih pojedinaca, od kojih su se neki nesebično uključili od samog početka. Koristimo stoga priliku zahvaliti članovima Znanstvenog i Organizacijskog odbora, kao i svim autorima radova, koji su spremno prihvatili i potrudili se obraditi planirane teme, zbog čega im pripada najveća zasluga za kvalitetu Zbornika.

Iskreno hvala i načelniku Općine Promina, g. Tihomiru Budanku, koji je od samoga početka pružao materijalnu i moralnu podršku, kao i prominskomu župniku, fra Marku Duranu, koji se najviše obradovao ideji da se ovaj skup organizira.

Uvjereni smo da će radovi ovoga zbornika obogatiti naša znanja o Promini, sačuvati od zaborava mnoge događaje, običaje i osobe iz bogate prominske povijesti te doprinijeti boljem razumijevanju našega zavičaja.

Uredništvo