Zmijavci: Proslava sv. Lovre

U ponedjeljak 10. kolovoza 2020. u Župi Zmijavci proslavljen je blagdan sv. Lovre, suzaštitnika župe. Svečana sveta misa započela je u 10:30 h procesijom oko crkve sa svečevom slikom koju su nosili ministranti. Provincijski vikar fra Zoran Kutleša predslavio je misno slavlje, a u koncelebraciji su bili fra Frano Laco, fra Ivan Macut, fra Kristian Stipanović, fra Jakov Udovičić, fra Vinko Gudelj, fra Josip Sušić i fra Mijo Šabić.

U svojoj propovijedi fra Zoran je naglasio Lovrinu spremnost za trpljenje te postavio okupljenim vjernicima pitanje jesmo li i mi spremni trpjeti u svom životu. Trpljenje je dio života. Sam Isus Krist trpio je i pokazao nam svojim primjerom kako ga treba slijediti, a sv. Lovro je u potpunosti slijedio taj primjer. Propovjednik je istakao kao problem česte kritike i napade na službenike Crkve, bilo svećenike bilo đakone poput sv. Lovre, kako nemaju sluha i osjećaja za one u potrebi. Istina je daleko od toga i danima bi se moglo nabrajati na koje sve načine Crkva pomaže siromasima koji su blago Crkve.

Temu trpljenja fra Zoran je ilustrirao slučajem jednoga kineskog vjernika kojeg su kineske komunističke vlasti mučile kako bi im odao ime svećenika koji slavi svete mise u kršćanskoj zajednici koja se morala skrivati od vlasti. Usprkos mučenju kojem je bio podvrgnut, nisu ga uspjeli slomiti. Napustivši Kinu, našao je mirniji život u zapadnom svijetu te se u udobnosti života i materijalnog blagostanja u potpunosti udaljio od Boga. Često se u komoditetu života znamo izgubiti, dok u trpljenju za Boga pred sobom imamo potpuno jasne razloge našeg trpljenja. I sveti Lovro je mogao izabrati udobnost, nije trebao trpjeti i podnijeti mučeničku smrt. Ali je znao da je taj put pogrešan te je radije izabrao pravi put, premda će mu on donijeti trpljenje. Na kraju propovijedi fra Zoran je Zmijavčanima čestitao blagdan njihovog suzaštitnika poručivši im kako u sv. Lovri imaju izvrstan primjer nasljedovanja Krista.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Frano Laco zahvalio je dragom Bogu koji je darovao prekrasan dan i predivnog sveca kao suzaštitnika župe. Zahvalio je i braći svećenicima, novacima i bogoslovu koji su ministrirali, zboru pod ravnanjem s. Jasne Kasalo koji su uzveličali misno slavlje te svim vjernicima koji su došli na svetu misu. Svima je zaželio obilje Božjeg mira i blagoslova po zagovoru sv. Lovre.

Proslavi blagdana sv. Lovre prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović.

 

Fotografije i tekst: fra Mate Šakić i fra Marko Udovičić