Marija – 3. 2021.

Marija – 3. 2021. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za ožujak 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Prihvatiti i neshvatljivo. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Prihvatiti i neshvatljivo

U povodu 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom opće Crkve, Papa je o blagdanu Bezgrješnog začeća Marijina 2020. objavio apostolsko pismo ”Očevim srcem” i proglasio Godinu sv. Josipa (8. prosinca 2020. – 8. prosinca 2021.). U pismu je prikazao omiljenog svetca u sedam očinskih slika, sedam načina na koje je uspio ostvariti svoje očinstvo, a godinom je htio pružiti prigodu svim vjernicima da, po primjeru sv. Josipa, mogu jačati svoj vjernički život u potpunu vršenju volje Božje.

Živu čovjeku svašta se dogodi. Iz dana u dan doživljavamo lijepe i ugodne, ali jednako tako ružne i neugodne trenutke. Naš život satkan je i od događaja kojima ne razumijemo značenje. Njih nam je toliko puta teško shvatiti, a još teže prihvatiti. Dovoljno je, kao primjer, spomenuti zarazu koronavirusa koja još uvijek hara svijetom, ometa normalan život i rad, naše susrete i planove. Nama u Hrvatskoj sve to kao da nije dovoljno pa navalili na nas i potresi. Poharali najprije Zagreb s okolicom, a onda i Banovinu. Tolike su ostavili bez krova nad glavom i sigurne budućnosti. Sve nas ti događaji pogađaju, ne shvaćamo njihova značenja i umjesto da ih prihvatimo, mi mrmljamo, bunimo se ili padamo u malodušnost. Naočigled takva stanja, Papa nas u spomenutom pismu poziva da poput sv. Josipa budemo životni realisti, da život prihvatimo onakvim kakav on jest, iako ne shvaćamo sve što se u njemu događa. Ni sv. Josip nije tumačio životne događaje, nego ih je prihvaćao.

U povijesti spasenja Bog je Josipu povjerio posebnu ulogu, brigu za svoga Jedinorođenca i njegovu Majku. Evanđelje nam ne skriva njegove poteškoće pritom da prihvati neke događaje koje ne razumije, kao kad je otkrio Marijinu trudnoću i kad je pred Herodom morao spašavati Majku i Dijete. Vjerom i pouzdanjem u Boga on svoje planove stavlja u drugi plan, a prihvaća ono što Bog od njega traži. Vjerovao je da ga vodi Božja providnost, pa mu je Bog dao i snagu da u životu prihvati i ono što nije shvaćao. Upravo na temelju tih činjenica Papa nam predstavlja sv. Josipa kao uzor kako ćemo i mi u svakoj situaciji, napose u onima koje ne shvaćamo, uvijek osluškujući Božji glas i glas savjesti, ispunjavati Božji naum s nama u našem životu. ”Ako se ponekad čini da nam Bog ne pomaže, to ne znači da nas je napustio, nego da se pouzdaje u nas, u ono što možemo planirati, otkriti, pronaći” (Papa Franjo).

Urednik


Kazalo:

Prihvatiti i neshvatljivo (Urednik) 81
Pod obranu se tvoju utječemo (Papa Franjo) 84
Molitva sv. Josipu (Papa Franjo) 85
Sustvarateljica Novoga Čovjeka (I. Bodrožić) 86
Budućnost Hrvatske (S. Jerčić) 88
Gospa je našla načina (P. Marin) 91
Teološki govor o Mariji (D. Aračić) 92
Veličajna (A. B. Periša) 94
Nutarnje vježbe življenja posvete (M. Sušac) 96
Zajedno u Istini (D. De Micheli Vitturi) 98
Uz Godinu sv. Josipa – sv. Josipe, hvala ti! (A. Penić) 100
Zagrebačka Gospa (P. Lubina) 102
Vode u usta! (R. T.) 104
Invalidska kolica (N. Kuzmičić) 160
Nalik na trešnju (D. Bartulović) 107
Jesmo li poučljivi? (K. Stipanović) 188
Isusova Krunica (2) (Kajo) 110
Omiljeni svetac (A. I. Rozić) 112