Proložac: Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži

Usprkos epidemiji koronavirusa i svakodnevnim ograničenjima 14.veljače na posebno svečan način obilježena je 6. nedjelja kroz godinu u Župi sv. Mihovila u Prološcu. Tijekom župne svete mise, u crkvi posvećenoj prološkom nebeskom zaštitniku sv. Mihovilu, dvadeset i troje djevojaka i mladića sudjelovalo je na obredu primanja i obećanja u mjesno bratstvo Franjevačke mladeži istoimene župe.

Pred mjesnim župnikom fra Vinkom Gudeljom, ujedno i duhovnim asistentom mjesnog bratstva Frame, te predsjednicom Danijelom Cvitanović osam mladih primljeno je u Framu, a njih 15 dalo je prva obećanja.

Za vrijeme propovijedi župnik fra Vinko Gudelj naglasak je stavio na osobni rast u vjeri čiji je početak stupio nakon krštenja, a potom pričesti i krizmom. Pozvao je sve mlade framaše da, iako suočeni sa svakodnevnim izazovima, budu uvijek aktivni u življenju Riječi Božje.

Fra Vinko je u propovijedi potaknuo framaše da budu svjedoci u ovom svijetu, teže svetosti te biraju put poput svetog Franje koji će im ispuniti srce, jer mijenjajući sebe mijenjaju svijet, a za to je potrebno mnogo odricanja i žrtve koje kroz molitvu idu lakše s Bogom.

Za vrijeme svete mise koju su animirali članovi Franjevačke mladeži pjevao je Mješoviti zbor župe Proložac pod ravnanjem s. Terezine Bašić.

Franjevačka mladež u Župi Proložac osnovana je 1998. godine, a kroz generacije kroz nju je aktivno sudjelovalo nekoliko stotina mladih uglavnom srednjoškolaca djelujući u brojnim sekcijama, slijedeći put sv. Franje.