OFS Sinj: Održan izborni kapitul OFS-a „Čudotvorna Gospa Sinjska“ u Sinju

U subotu 19. lipnja 2021. održano je slavlje izbornog kapitula Mjesnog bratstva OFS-a „Čudotvorna Gospa Sinjska“ u dvorani „Posljednje večere“ Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju pod predsjedanjem Mile Šuto, OFS, područne ministre Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, a u nazočnosti fra Stipe Nimca, OFM, predsjednika konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Split).

Fra Ante Čovo, OFM, duhovni asistent, pozdravio je sve nazočne. Istaknuo je da vjernici laici imaju važno mjesto i ulogu unutar Crkve, a tako i Franjevački svjetovni red (Franjevci laici u svojemu laičkom staležu) unutar Crkve i franjevačke obitelji, kao i Mjesno bratstvo OFS-a „Čudotovorna Gospa Sinjska“ unutar župne i društvene zajednice u Sinju. Mjesno bratstvo OFS-a u Sinju neka bude, kao što je i u prošlosti bilo, odgovorni subjekt u župnoj zajednici i franjevačkoj obitelji u Sinju, istaknuo je fra Ante. Mjesna ministra Mara Filipović Grčić, OFS, izrazila je dobrodošlicu područnoj ministri Mili Šuto i područnom duhovnom asistentu fra Stipi Nimcu te svim članovima izbornog kapitula. U obliku zahvalnice i opraštanja, nakon deset godina služenja OFS-u Čudotvorne Gospe Sinjske u službi ministre, izrazila je: „Neka nam, po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske i sv. Franje, dobri Bog podari obilje milosti te dobar i plodonosan rad!“ Potom je Zdenka Filipović Grčić, OFS, povjerenica za formaciju, uime Vijeća i svih članova OFS-a u Sinju, zahvalila ministri Mari Filipović Grčić za sve dobro koje je posredovala te odgovorno i predano služenje. Uime Bratstva Zdenka Filipović Grčić darovala joj je krunicu Gospe Sinjske i lijepi buket cvijeća za tri mandata po tri godine služenja.

Fra Stipe je održao duhovni nagovor Život u bratstvu prema Pravilu OFS-a (čl. 20-26). Izvješće o životu i radu u protekle tri godine te izvješće o financijskom poslovanju bratstva u prethodnom trogodištu podnijela je Mara Filipović Grčić.

Službu tajnice Kapitula obnašala je Inga Bazina, simpatizerka OFS-a, a službu brojača glasova simpatizerke OFS-a Kata Krivić i Neda Tadić Šutra.

Novoizabrano Mjesno vijeće OFS-a na trogodišnji mandat (2021. – 2024.):

Zdenka Filipović Grčić, OFS, ministra,
Anica Ugrin, OFS, zamjenica ministre,
Jelena Šepček, OFS, tajnica,
Marija Buljan, OFS, blagajnica,
Neda Mirjana Katić, OFS, povjerenica za formaciju,
Branka Ajduković, OFS, povjerenica za Framu.
Član Vijeća je i fra Ante Čovo, OFM, duhovni asistent.

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Čudotvorna Gospa Sinjska“ Sinj pripada Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu (Trg Gaje Bulata 3). Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a ima 23 kanonski osnovana mjesna bratstva, a jedno je u obnovi. Ukupno 24 mjesna bratstva OFS-a i 535 trajno zavjetovanih članova. Mjesno bratstvo OFS-a „Čudotvorna Gospa Sinjska“ Sinj broji 32 trajno zavjetovanih članova.

Na kraju je Mila Šuto zahvalila članovima Vijeća OFS-a koji su obnašali službe u Vijeću OFS-a u prošlom trogodišnjem mandatu, posebno istaknuvši desetogodišnje obnašanje službe ministre Mare Filipović Grčić. Čestitala je novoizabranom Vijeću OFS-a, na čelu s ministrom Zdenkom Filipović Grčić, i zaželjela da i dalje nastave odgovorno i savjesno obnašati svoje službe unutar bratstva OFS-a, promičući osobno i opće dobro svih članova svojega mjesnog bratstva OFS-a te svjedočeći kršćansku i franjevačku duhovnost u sinjskoj župi i društvu, prvenstveno unutar svojih obitelji i unutar mjesnog bratstva.

Poslije slavlja izbornog kapitula održan je Agape kojeg su pripremili članovi mjesnog bratstva, a pripremljena je i torta kao zahvalnica Mari Filipović Grčić za neprekinuto desetogodišnje obnašanje službe ministre.

Tekst i foto: fra Stipe Nimac