13. Sveti Franjo i euharistija

Tijekom svog života sv. Franjo je svooj braći napisao nekoliko Opomena koje nam pružaju izvanredan uvid u njegov duhovni život. Prva Opomena odnosi se na Presveti Sakrament. Ona je živo svjedočanstvo duboke vjere sv. Franje u stvarnu nazočnost Gospodina u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Takva ga je vjera vodila k životu pokore i obraćenja.

Franjo započinje svoju prvu Opomenu s navodom iz Ivanovog evanđelja (Iv 14, 6-9). „Odgovori mu Isus: ‘Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.’ Kaže mu Filip: ‘Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!’. Nato će mu Isus: ‘Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš. Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca?’“

Franjo je shvatio da je Isus Krist bio jedno s Ocem. Naravno, želio ga je nasljedovati i darovati mu svoj život. Franjo je istinski vjerovao kako je u Presvetom Sakramentu Gospodin uistinu s nama. Govorio je: „Jer (onaj koji ima) Duh Gospodnji koji prebiva u vjernima Gospodinu, prima presveto tijelo i krv Kristovu: svi drugi koji nemaju ovog istog Duha, a misle da ga primaju, sud sebi jedu i piju ako ne razlikuju. (1 Kor 11, 29).

Franjo je vidio da smo u nazočnosti Presvetog, u nazočnosti Gospodina kao što su i apostoli nekoć bili u Isusovoj nazočnosti. „I kako se ukazao apostolima u tijelu, sada se ukazuje i nama u Presvetom kruhu; i kao što su oni svojim tjelesnim očima mogli vidjeti samo njegovo tijelo, ali su ga pronicali svojim duhovnim očima, vjerovali su Mu da je Bog, tako i mi, gledajući kruh i vino svojim tjelesnim očima, proničemo i čvrsto vjerujemo da je kruh njegovo presveto tijelo, a vino njegova prava i živa krv. Na ovaj je način Gospodin zauvijek sa svojim vjernicima, kako je i sam rekao: ‘I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.’ (Mt 28, 20).“ Prema sv. Franji, ‘duhovnim očima’ vjere možemo vidjeti Gospodina u euharistiji, ili pak ‘svojim tjelesnim očima’ vidjeti samo kruh.

Franjo je vjerovao da moramo vidjeti ‘duhovnim očima’: ‘Jer svi oni koji su vidjeli Gospodina Isusa Krista na ljudski način, a nisu vidjeli i vjerovali, duhovno i božanski, da je On Sin Božji, osuđeni su. Slično tome, svi koji gledaju sakrament Kristova tijela u rukama svećenika, posvećen na oltaru Gospodinovom riječi, a u obliku kruha i vina te oni koji ne vide i ne vjeruju duhovno i božanski da je to presveto tijelo i krv našeg Gospodina, osuđeni su. To je izjavio Isus, Svevišnji rekavši: ‘Uzmite, ovo je tijelo moje … ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva.’ (Mk 14, 22-24) i ‘Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu… Tko jede ovaj kruh živjet će uvijeke.’ (Iv 6, 55-58).

Mnogi se dive životu i načinu življenja sv. Franje, ali nama je važno vidjeti vjeru koja je hranila cijeli njegov život i djela. Sve divne stvari koje je sv. Franjo činio tijekom svoga života izvirale su iz dubina njegove vjere. Zato treba izbjeći pogrešku razdvajanja našeg života i naših djela od naše vjere. Ako nam je vjera slaba i plitka i naša djela za Gospodina također će biti slaba i plitka. Jaka vjera hrani junačka djela. To najbolje dokazuju život sv. Franje i životi drugih svetaca.