Vrgorac: Misa zadušnica za 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskog dekanata u II. svjetskom ratu

U srijedu 25. svibnja 2022. u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina, predvodio je misu zadušnicu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu. Ubijeni svećenici i redovnici članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4), koji su ili porijeklom iz Biokovskog dekanata ili su za vrijeme II. svjetskog rata na ovom području okrutno smaknuti.

S njim su slavili fra Željko Štrbac, župnik Kozice i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i Prapatnice, don Dražen Radman, župnik Dusine – Veliki Prolog, don Ante Bekavac, župnik Zagvozda, don Pavao Banić, župnik Župe sv. Marka – Makarska i dekan Makarskog dekanata, i fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata.

Na početku misnog slavlja dekan Biokovskog dekanata poimence je pročitao svih 13 svećenika i redovnika koji su, kako je rekao: „…krvlju rođenja ili krvlju mučeničke smrti ostali dionici Biokovskog dekanata“. Pritom je istaknuo datum i mjesto rođenja, kao i datum i mjesto smrti. 

U homiliji fra Miljenko je istaknuo:

„Bog nas je stvorio na svoju sliku i priliku, zaželjevši je da ga u tome slijedimo. Međutim, prvi ljudi su se polakomili, pokušali su biti kao Bog i sada nam je tako kako jest. Mučimo se da bismo u znoju lica svoga ponovno zaradili mjesto u Božjem kraljevstvu. Trenutna uljudba u kojoj živimo drukčije nam govori o nama samima. Ona kaže da smo središte svijeta, da nakon ovog života nema ništa. Ponavlja nam ono što je zlo prišapnulo prvim ljudima u zemaljskom vrtu. I da je poslušamo? Isto su nam pokušavale nametnuti i zlosilne ideologije: nacionalsocijalizam, fašizam i jugokomunizam. Htjeli su skinuti Boga s nebesa da bi onda neke između sebe proglasili bogovima. A mi bismo trebali šutjeti, gutati tu njihovu laž i klanjati im se, očekujući mrvice s njihova stola. Tko je zagrizao bačenu udicu, završio je poput Adama i Eve, izgnan iz zemaljskog raja, izgnan iz svoje Crkve, svoje domovine, svoga okružja. Mudar čovjek prozret će sve te stupice i kao izgrađena ličnost nastaviti dalje. Postat će zapravo svjetlo koje će i drugima pokazivati put. Vidjeli smo to i na primjeru ovih svećenika i redovnika te vjernih članova puka Božjega zbog kojih smo se večeras skupili ovdje.

Ovo nam sve pokazuje da i danas treba dobro paziti koje misli i stavove propuštamo u svoju nutrinu, jer ćemo na temelju njih oblikovati svoj život. Kako bismo nas u tome omeli, viču da trebamo zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti. Sirenski je to poziv zla iz zemaljskog vrta. Ne može se na temelju njihovih laži ništa izgraditi, a kamoli sretna budućnost. Zbog toga trebamo spoznati tu laž, pa i vlastitu ako postoji, te nastojati izgraditi i sadašnjost i budućnost.

Bog je i u našim životima i u životu našeg naroda učinio mnoga čuda. Svatko za sebe najbolje zna kada se to dogodilo. Čudo za naš narod dogodilo se u Domovinskom ratu. Izvojevali smo slobodu jer smo prepoznali zajedničku opasnost i zajedno joj se oduprijeli. Iako se u mnogočemu razlikujemo, hrvatski smo rodoljubi čije su ruke otvorene Bogu.

Na nama je odgovornost baklju vjere i slobode predati budućim naraštajima. Teškoća će uvijek biti na kojima će netko pokušavati dokazivati tko je i što je. A mi ćemo tada biti gore na nebesima gdje je kraj naše ovozemaljske trke. Zaslužimo, dakle, ta nebesa svojim životom i radom“.

Na kraju misnog slavlja dekan Biokovskog dekanata pozdravio je sve sudionike mise, zahvalio se na sudjelovanju i  pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba i za njihove krvnike za obraćenje. „Neka krv naših mučenika, svećenika, redovnika i vjernika bude sjeme novih kršćana, nadasve novih duhovnih zvanja.“

Svetu misu pjevanjem su animirali članovi župnog zbora Župe Navještenja BDM u Vrgorcu.