München: Kardinal Reinhard Marx u pastoralnom pohodu HKŽ podijelio sakramenat potvrde

Nadbiskup nadbiskupije München – Freising kardinal Reinchard Marx u subotu 21. lipnja 2022. pohodio je Hrvatsku katoličku župu blaženog Alojzija Stepinca u Münchenu i tom prigodom podijelio sakrament sv. potvrde za 215 djevojaka i mladića.

Svečano misno slavlje u crkvi St. Michael kardinal Marx predvodio je u zajedništvu s domaćim župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnicima fra Edvardom Sokolom i fra Slavenom Čekom te đakonom g. Ivicom Vidovićem. Uime krizmanika krizmanica Lara Garić pozdravila je nadbiskupa i sve prisutne. 

Kardinal je na početku istaknuo kako je Hrvatska lijepa zemlja, a dio te ljepote posebno je doživio kada je kao student posjetio Hrvatsku. U Rimu kroz druženje s hrvatskim studentima spomenuo je da je najprije naučio dvije rečenice na hrvatskom: „Gladan sam“, i „Žedan sam“, te nastavio: „Posebno mi je drago što su Hrvati u našoj nadbiskupiji, osobito u gradu Münchenu, prepoznatljivi u zajedničkim slavljima na procesiji Velikog petka na slavlju Tijelova te na sv. misi nacija. Danas smo došli na posebno slavlje, slavlje sv. potvrde. Stoga na poseban način pozdravljam vas, drage krizmanice i  krizmanici. Prvi put sam na slavlju svete potvrde u vašoj župnoj zajednici. Neka ovo slavlje bude u znaku našega vjerničkog i društvenog zajedništva,  jer je Isus došao za sve ljude kako bi svi bili ispunjeni Božjim darovima Duha Svetoga“.

U propovijedi kroz dijalog s krizmanicima kardinal je posebno istaknuo kako je ljudski život najsavršenije Božje djelo stvaranja. „Vaši su roditelji pri vašem rađanju sudjelovali u Božjem planu stvaranja, a time ste od danas i vi pozvani nastaviti to Božje djelo. Stoga morate biti zahvalni Bogu na daru života, jer je svatko od vas jedinstven, poseban i neponovljiv. Na ovom svijetu ne postoje dvije iste osobe. Bog je htio da se baš ti rodiš i da ga proslaviš svojim imenom u ovom svijetu.

Naša vjera počinje susretom čovjeka i Boga. Svatko od nas na različite načine susreće Boga. U Božjim očima svaki je ljudski život važan, bez obzira što ćeš biti u životu ili odakle dolaziš. Zato je lijepo što danas želite primiti sakrament sv. potvrde.  Čovjek se može iznevjeriti, ali Bog drži svoju riječ. Upravo je to veličina ovog sakramenta – jamstvo da će Bog po svom Duhu uvijek biti prisutan u našem životu. U današnje vrijeme globalizacije čovjek osjeća opasnost da postane beznačajan, onaj koji nikomu i ničemu ne pripada. Mi vjernici stalno ponavljamo da pripadamo Bogu te tako trebamo i živjeti“, istaknuo je nadbiskup te nastavio: „Dragi krizmanici, ako želite biti sretni i živjeti to zajedništvo, nikad ne zaboravite na tri riječi u životu, a to su: hvala, molim i oprosti. Te tri riječi ne vrijede samo za vas, one vrijede i za vas, kume i kumovi, kao i za vas, dragi roditelji, te i za sve nas prisutne na ovom slavlju. To je najbolji recept za zdravlje i sretnu obitelj. Zato se te tri riječi trebaju svakodnevno i što češće koristiti u svakoj obitelji i svakidašnjoj komunikaciji“.

Nadbiskup je na završetku propovijedi  posebno istaknuo: „Dragi krizmanici, budite zahvalni dragom Bogu i svojim roditeljima na daru života, kao i na današnjem prelijepom danu u zajedništvu slavlja svete potvrde vaše i naše župe. Budite uvijek sretni pred Bogom i ponos našoj Crkvi, svojoj župi i svojoj Domovini.

Posebno sam sretan što vi, Hrvati, živite u našoj nadbiskupiji i u gradu Münchenu te se nadam da se tu osjećate kao kod kuće, kako Bavarci kažu: ‘Dahoam’ – kod kuće“, zaključio je kardinal u svom obraćanju.

Krizmanici su u euharistijskom slavlju sudjelovali u misnim čitanjima, molitvi vjernika te obnovi krsnih obećanja, a svima je za uspomenu darovana Biblija za mlade. Za sakrament sv. potvrde kroz ovu školsku godinu pripremali su ih fra Slaven Čeko, fra Edvard Sokol i pastoralna suradnica Anamarija Andrijević.

 Na kraju svete mise voditelj HKŽ München fra Petar Klapež uputio je svima zahvalnu riječ te u znak zahvalnosti uime župe kardinalu poklonio dalmatinski pršut i košaru s hrvatskim specijalitetima i delicijama.

Prije završnog blagoslova kardinal je čestitao svim krizmanicima, njihovoj rodbini i kumovima, istaknuvši kako su mladi nada i tražitelji Boga, a stariji su pozvani pomoći im na tom putu. Potom je priznanje uputio i svim svećenicima franjevcima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, kao i časnim sestrama Družbe sestara franjevki od Bezgrješne koje pastoralno djeluju u toj župi.

Misno slavlje uveličao je župni zbor pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Slavlje je završilo zajedničkom fotografijom svih krizmanika s kardinalom. Poslije slavlja svete potvrde kardinal je na poziv župnika sudjelovao u hrvatskom domu na zajedničkom ručku sa svećenicima i časnim sestrama te pastoralnim djelatnicima župe.

Foto: CroNews / Miletić