List Marija 3/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za ožujak (3/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Božja navigacija. Uvodnik donosimo u cijelosti:

U ono vrijeme pozva Bog anđela Gabrijela pred Prijestolje slave svoje: Šaljem te u galilejski grad imenom Nazaret. U njemu živi djevica Marija i zaručnik Josip, oboje iz doma Davidova. Objavi im novu Blagovijest. Ta, našli su milost kod mene. Djevica Marija, začet će i roditi sina; neka mu nadjene ime Isus.

Hvala dobrom Bogu na milosnoj odluci. Jer je poslao Glasnika u Nazaret. I dao mu sigurnosnu navigaciju.

Moramo biti zahvalni anđelu Gabrijelu jer je koristio Božju navigaciju. Možemo zamisliti, što bi se dogodilo, da je, slučajno, završio u Jeruzalemu? Došao bi na dvor kralja Heroda, i upitao: Gdje je djevica Marija i zaručnik Josip? Od njih se ima roditi Kralj izraelski. Na anđelov pojavak, kralj Herod bi žurno sazvao glavare svećeničke i pismoznance i upitao: Gdje se ima roditi Krist?

Vjerojatno se nakon toga anđeo Gabrijel ne bi uspio vratiti u Božje Nebo, a Marija i Josip bili bi uhapšeni, osuđeni, kamenovani. Sreća, da je anđeo Gabrijel koristio Božju navigaciju i pronašao Nazaret, i u njemu djevicu Mariju i zaručnika Josipa. U protivnom, mi ne bismo imali Blagovijest, Božić, Uskrs.

Jer, prisjetimo se, da su se pametni ljudi, mudraci s istoka, uzdajući se u znanost, izgubili, kada su za navigaciju koristili zvijezdu prethodnicu. Možda bi ih znanstvena navigacija i dovela do Marije i Josipa, da se nisu previše pouzdali u zdravi razum kako se Kralj ima roditi u kraljevskoj palači u Jeruzalemu. Prisjetimo se, njihova nepouzdana navigacija, i preračunata mudrost, završila je kobno za djecu u Betlehemu.

Svjedoci smo ne-milih vijesti kako oko nas ustaju novi herodovci i traže Isusa; žele pomrsiti Božje planove, poništiti Blagovijest, zatrti Božić, ubiti Uskrs. Novi herodići, mudro, poručuju kršćanima: Kada ga nađete, javite nam, da mu i mi poklon darujemo. 

U ovom odlučnom času tješimo se riječima, koje je anđeo Gabrijel uputio Isusovoj i našoj majci Mariji: Ta, dobrom Bogu ništa nije nemoguće.

I zaključimo: Nadajmo se, da će dobri Bog pomrsiti navigacijske jezike protivnicima Blagovijesti.

Urednik


Kazalo:

Božja navigacija (Urednik)
Poruka za korizmu (Papa Franjo)
Povici na Kalvariji (duhovna misao, nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
Prijestolje Mudrosti (Ivan Bodrožić)
Gospin gentleman (Dinko Aračić)
Ima li ljudski napredak granice? (Ante Periša)
Sveta šutnja (Ante Branko Periša)
Ispovijed Marije Magdalenske 3 (ABE)
Kuća blaženoga nemira (Ivica Jurić)
U muci gradnje (Kristian Stipanović)
Milosna Majka (Dražen Stojanović)
Majci milosti (Dražen Stojanović)
Proljetna zanovijetanja (Danijela de Micheli Vitturi)
Crkva u svijetu
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Navještenja Marijina – Koludraška crikva u Pagu (Ante Branko Periša)