25. nedjelja kroz godinu

Uvjerenje Isusa Krista

Tekstovi čitanja i evanđelja ove nedjelje vode nas bliže tajni Isusa Krista, Otkupitelja. U njemu nas susreće neshvatljiva Božja ljubav: Bog kaže DA nama ljudima i svijetu, i on tu riječ Da svoje ljubavi prema nama više ne povlači, i sam postaje cijena patnje i smrti svoga sina na križu.

U čitanju iz knjige Mudrosti prikazuje nam se, što nepravedni i bezbožni ljudi planiraju u svome srcu: njima nasuprot stoji primjer pravedna čovjeka kao živo predbacivanje za njihov život. Zato zaključiše njegovo uništenje. Proročki je ovdje već prorečena sudbina Otkupitelja: njegovi ga neprijatelji osudiše na križ, “na sramotnu smrt”,ali ga Bog Otac uzima k sebi i “istrže ga iz ruku njegovih protivnika”.

Tu se dakako ne događa, da Bog sprječava patnju i smrt svoga sina na križu, nego upravo u smrti biva vidljiva pobjeda života. Uskrsnuće Kristovo očituje ovu pobjedu božanske ljubavi na jedinstven način.

Evanđelje po Marku stavlja nam pred oči suprotnost između Isusova mišljenja i nedovoljnog razumijevanja njegovih učenika: on je poslušan volji nebeskoga Oca i prihvatit će na sebe patnju i smrt, da bi otkupio ljude od njihovih grijeha. Nakon tri dana će ustati. Njegovi ga učenici ne razumiju; radije promišljaju i međusobno se savjetuju, koje će službe i mjesto preuzeti u njegovom zemaljskom kraljevstvu kako ga oni sebi predočuju. Isus koristi to kao prigodu, da ih pouči tko će biti prvi u nebeskom kraljevstvu; naime ne onaj koji želi vladati, nego onaj koji služi i radije želi biti posljednji nego prvi.

Kad još stavi dijete posred njih, po toj gesti naš Gospodin pokazuje, kakav treba biti učenik Kristov pred Bogom. Oni koji nasljeduju Isusa trebaju se odlikovati posebnom ljubavlju prema djeci. Ne tiče li se to prije svega očeva i majki, kada oni prihvaćaju svoju djecu kao dar kojega im je povjerio Bog, da preuzmu za njih odgovornost? Na svakome onome koji radi Isusa preuzima dijete, leži blagoslov; on time također preuzima i njega i onoga koji ga je poslao, nebeskog Oca.

Tu je još i poslanica svetoga Jakova. Otvorenim riječima javno se kudi nered srca u zavisti i svadljivosti, a taj nered je uzrok vanjskoga nereda i zlih djela svake vrste. Nasuprot tome je mudrost Božja koja pokazuje dobra svojstva. Ona je “ponajprije sveta, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih djela, postojana i nehinjena.”

U nasljedovanju Krista ide se za svjesnom odlukom, ići putom duhovnog djetinjstva pred Bogom. Tada vlada mir; tada se provodi pravednost; tada će naše molitve pred Bogom biti uslišane; tada je kraj ratovima, svađama i borbi strasti.

Molimo Gospodina Boga, da nam daruje “novo srce”, koje je ispunjeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu!

Fra Jozo Župić

************************

Veličina služenja

Mk 9,30-37

Kada govorimo o Isusovu Bogu, zbunjuje njegova ponizna nazočnost. Bog je sakrio vlastito božanstvo u krhkost ljudskog tijela i u “sablazan križa”. Bog je skriven u otajstvu ljubavi. To je unutarnja jezgra, srce kršćanske vjere. Nebo predstavlja svijet služenja, raspoloživosti, darivanja. Isusov Otac služi svim stvorenjima i to čini ponizno, neprimjetno, nježno, blago i uljudno.

Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj. Isus kao mjerilo za veličinu u životu savjetuje služenje. Isusov savjet nije u trendu. Taj savjet bivanja slugom danas napušta emancipirano, sekularno društvo i mnogi novi duhovno-religiozni pokreti. Osim toga, u današnjemu tehničkom mentalitetu, tržišnom gospodarstvu, o čemu se najčešće razgovara? Nisu li to razgovor o tome kako će netko zaraditi više novca, dobiti veću plaću, kako se probiti do većeg položaja, kako ostvariti veći uspjeh? Svuda oko nas vlada natjecateljski duh, borba oko prvih mjesta i častohleplje.

Isusov savjet zvuči pomalo naivno. Što je Isus zapravo htio reći? Najsigurniji put do Boga jest služenje drugima. Ono je sastavni dio duhovnoga života. Služenjem učimo da duhovni put polazi odozdo, od svakidašnjega života: od čovjeka se penjemo prema Bogu! Nema drugog načina služenja Bogu do služenja njegovim stvorenjima. Služenje omogućuje da ocijenimo dubinu vlastite ljudskosti, sućuti i razumijevanja. Uviđamo da je bratstvo i sestrinstvo zbilja, a ne pobožna teorija. Ne živimo samo za sebe, već i za druge i od drugih. Nijedan ljudski odnos ne može opstati ako ne postoji spremnost na međusobno služenje. Ako služimo misleći da naše djelovanje koristi ponajprije drugima, u velikoj smo zabludi. Služenje najveću korist donosi onome koji služi. Tko služi neopterećen željom za priznanjem, nalazi radost u sreći drugih ljudi. U njemu se rađa osjećaj da je njegov život uistinu vrijedan življenja.

“Prema Isusovoj poruci, naše završno ispunjenje neće biti nekakva izravna posljedica našega društvenog statusa, naših odličnosti, našega dobrog izgleda, naše elegantne odjeće, konjskih snaga automobilâ, primljenih nagrada, ili imanja što smo ga stekli za zemaljskog života. Naše znanje i visoki kvocijent inteligencije, naša naobrazba i priznanje za izvrsnost uzet će se, doduše, u obzir, ali samo u mjeri u kojoj su korišteni u služenju drugima, jer Isus je rekao da su najveći oni koji služe. Bit će uzdignuti jedino oni koji su, poput njega, iskazivali suosjećanje za potrebite”(Henry A. Garon, Kozmička mistika, str. 350.).

Isus uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: Tko god jedno ovako dijete primi u moje ime, mene prima. Dakle, služenje malenima, slabima, nezaštićenima, isto je što i služenje Isusu. Čime mogu služiti? Koji su moji talenti? Što je moje poslanje? Kako mogu pridonijeti općem dobru? Tko nesebično služi općem dobru, nadilazi svoju egocentričnost. Nestaje opsjednutost da se zauzmu prva mjesta, ili zavist prema onima koji prividno zauzimaju bolja mjesta. Spoznaja i sva moć pripadaju onome i samo onome koji se tako sakrije u poniznost i služenje da mu se ne može ni zahvaliti. Isus je imao povjerenja da kroči do kraja putem služeće Ljubavi. A mi? Služiti bez nagrade i bezuvjetno, vrhunac je shvaćanja Isusova učenja.