46. Mrtvljenje osjetila okusa

“Običavao je reći da bi bilo veoma teško zadovoljiti potrebe tijela ne prepustivši se zemaljskim sklonostima osjetila. Zato dok je bio razmjerno zdrav, jedva da si je ikada dozvolio uzimanje kuhane hrane; u rijetkim prilikama kada je to činio, posuo bi hranu pepelom ili bi dodao vode da ju učini krajnje bljutavom. Što da kažem o vinu, kada je jedva pio dovoljno vode, a skapavao je od žeđi? Otkrio je djelotvornije metode uzdržavanja i danomice je napredovao u tome. Premda je već postigao visoku razinu savršenstva, usprkos tome, uvijek je počinjao iznova, bio je veoma inovativan u kažnjavanju putenosti svog tijela raznim patnjama.

Kada bi odlazio među ljude, prilagodio bi se svojim domaćinima glede hrane koju je jeo zbog teksta iz evanđelja. Ali po povratku kući, strogo se pridržavao svojih krutih načela. Iako je bio nepopustljiv prema sebi bio je veoma obziran prema svom bližnjem. Poslušan Kristovu evanđelju u svemu, davao je moralno poučan primjer drugima ne samo svojom apstinencijom nego i svojim jelom.” (Legenda o svetom Franji od sv. Bonaventure, 5. poglavlje)

Opis posta i apstinencije sv. Bonaventure u sv. Franje može uistinu prestrašiti nas pokornike. Moramo li i mi posipati pepelom naš čili ili vodom polijevati naše pecivo? Trebamo li ograničiti uzimanje tekućine na šalicu vode dnevno? Siguran sam da bi nam naši biskupi rekli: “Nipošto!” Kada čitamo o sv. Franji ili o nekom drugom svecu, moramo najprije istražiti njihove motive umjesto da se ograničimo na sama njihova djela. Iako je možda Bog pozvao Franju na ova pokornička djela, ne znači da i nas zove da činimo to isto.

Franjo je između ostalog patio od glavobolja, a jedan od glavnih uzroka glavobolja je manjak tekućine u tijelu. Ako vas muče glavobolje, pokušajte piti barem 2,5 dl vode (da, vode) dnevno i možda se glavobolje povuku. Kod mnogih ljudi to djeluje. Glavni dio pokorničkog života je živjeti u ljubavi sa svima. To nije nimalo jednostavno ako trpimo bol. Ako vas glavobolje čine razdražljivim, tada ih se obavezno riješite ako možete. Pijte vodu i budite ljubazni.

Franjo je mrtvio svoj tek za finim jelima na svoj vlastiti način. Bog vas možda poziva da vi to činite drugačije. Možda trebate prestati jesti grickalice ili nekvalitetnu brzu hranu (fast food). Možda ste ovisni o nekoj hrani i trebate ju reducirati ili potpuno isključiti iz prehrane. Bog će vam reći što da činite.

Razmišljamo li o postu i apstinenciji, trebamo gledati šire, a ne samo na neke pojedinosti. Svrha posta i uzdržavanja je uvjereno postaviti Boga na prvo mjesto u životu, da ne bi hrana ili napitci zauzeli to Njegovo mjesto. Franjo je činio ono što je on trebao činiti da održi svoje prioritete. Činite sve što je ispravno za vas da postignete isti cilj. Treba postiti i uzdržavati se u duhu u kojem je Krist postio. On je to činio za ljubav Božju i zarad drugih. Tako post i uzdržavanje može postati molitva tijela ako to činimo iz istih razloga.

Važno je uočiti da Franjin post ima lice i naličje. Kada je bio sam postio je i uzdržavao se. Kada je bio s drugima, jeo je ono što su stavili pred njega, kako je Gospodin naložio apostolima. Obzirno je objedovati ono što jedu tvoji domaćini. Franjo je znao da objedovanje nečega kada se želi postiti veća je pokora nego ne jesti, jer se time razbija samovolja. Post i uzdržavanje dragocjeno je u mjeri u kojoj se time mrtvi volja, a duh se podešava prema Bogu. Neka Gospodin učini svima nama ovu Korizmu posta i uzdržavanja Korizmom ispunjenom Duhom Svetim.