5. vazmena nedjelja

“Ja sam jedan od vas”

Nepovjerenje i strah ne daju se jednostavno ukloniti iako čovjek stvarno ozbiljno misli sa svojim obraćenjem.

Kroz to iskustvo morao je proći i Savao. On je susreo Isusa uskrsloga, i to je iskustvo potpuno preobrazilo njegov život. On koji u Isusovom pokretu vidi neprijatelja, sam postaje jedan od onih koji vjeruju u Isusa Krista i njegovo srca i njegova usta puna su imena Isusova. To mu stvara poteškoće na svim frontama: Isusovi pristaše susreću ga suzdržano, nikakvo čudo, oni su upoznali Savla kao ogorčenog neprijatelja! Sada je u igri Barnaba, Isusov židovski vjernik iz Cipra. Pripadao je onima koji su prodavali kuće i zemljišta, i utržak davali u zajedničku kasu kršćana u Jeruzalemu. Sada, kad se Savao pojavio u Jeruzalemu, Barnaba je opet aktivan. “Tada ga Barnaba uze i povede ga k apostolima”, čitamo u Djelima apostolskim. To prije svega mora značiti, da je on saslušao Savla, prijašnjeg neprijatelja. On je imao vremena za njega, tako da mu je Savao mogao ispričati svoju povijest – kako je susreo Isusa, živoga; i kako je uzalud pokušao, u Damasku u Siriji naći pristup kršćanskoj zajednici. I mora da je Barnaba vjerovao u tu nevjerojatnu povijest. On priča tu povijest drugim učenicima i učenicama, da razumiju odakle dolazi ta promjena osjećaja, kako bi povjerovali Savlu, da mu otvore vrata, i da ga prihvate kao brata. Odakle to, da je on bio tako siguran? Barnaba ulazi u veliki rizik, kada jednostavno preuranjeno vjeruje Savlu. To je hrabro. Ujedno je to jedan način, kako ga je Isus pokazao: svakom čovjeku zaželjeti dobrodošlicu otvorenih ruku i otvorena srca, svakom dati novu šansu, svakome vjerovati, da on stvarno želi započeti nanovo. Tako Barnaba prilazi Savlu; on se svojom rječju zauzima kod zajednice za njega, i svjeoči da ga je sam Isus pozvao i da su se promijenili njegovo mišljenje i život: “On je sada jedan od nas!”

A mi – gdje mi stojimo u ovoj pripovijesti? Gdje nalazimo sebe?

Htio bih vas danas pozvati, da se ponovno nađemo u ulozi Barnabe, koji se tako jednostavno brine. Ulazi u rizik, kad se bavi s neprijateljem Savlom i zalaže se za njega u zajednici poznatih kršćana u gradu. Pripovijest pokazuje kako može biti važna mjera preuranjenog povjerenja. Mnogo puta je i danas jednostavno potrebno, iako bez garancije, jednom drugom čovjeku pružiti ruku, koji traži novu orijentaciju. Tu su u pitanju otvorene ruke i hrabro srce! Mnogo puta je važno, nekome prići, njega saslušati i vjerovati, da on misli ozbiljno. I kada drugi reagiraju s nepovjerenjem, sumnjom i odbijanjem, tada se solidarno zauzeti za njega ili nju, učvrstiti nove kontakte i otvoriti vrata, da bi sasvim brižljivo mogla rasti nova mreža povjerenja. Isus je u svojim pripovijestima pričao o tome, on je sam uvijek iznova tako uzorno živio, i Barnaba se u njega ugledao. Sada smo i mi pozvani, ovdje i danas odvažiti se na to preuranjeno povjerenje i otvoriti naša srca i naša vrata.

Bez Savla, apostola naroda koji je bolje poznat po svome rimskom imenu Pavao, ne bi danas vjerojatno bilo ove Božje zajednice u našemu gradu, u našemu selu.. Možda ne bi više bilo kršćanstva bez njega i njegova zauzimanja za kršćane iz naroda koji nemaju židovske korjene. Ta vrata je on široko otvorio – jer su njemu bila otvorena vrata kad je došao i rekao: “Ja sam jedan od vas!”

Bez Barnabine potpore možda to ne bi bilo moguće, možda bi vrata zajednice bila zatvorena za Savla iz straha i nepovjerenja. Barnaba je njega saslušao i njemu vjerovao, i on ga je sada priznao: “On je sada jedan od nas!”

Fra Jozo Župić

**********************

Trs i loze

Trs bez grana loze ne donosi roda. Grane loze bez trsa su mrtve. Ako je puno grana loze, znamo da uzimaju sok trsu i stoga donose malo roda. Vinogradari stoga podrezuju i čiste loze da bi donijele više roda. Današnje Evanđelje zvuči kao stranica iz priručnika za umijeće vinogradarstva. Isus voli uzimati slike iz svakidašnjice da bi pojasnio duhovni odnos.

Isus govori o sebi samom, o svojim učenicima, o tome kako je povezan s njima i oni s njim. Jedva da bi mogla biti snažnija slika. Trs, grane loze, vinogradar: svo troje nerazdvojivo pripadaju zajedno. Tu je najprije vinogradar: Bog, otac Isusov, otac svih ljudi. On je taj svoj jedinstveni trs izložio, njegovao: Isusa, svoga sina, Sina Božjeg, kojeg je poslao u svijet, za nas.

Tu je Isus, trs. On nosi loze. One žive iz njega. Bez njega ne ide ništa. To je Isusova jasna poruka. I obratno: bez grana loze nema grožđa. Ono ne raste na trsu, nego na granama loze. Slika je snažna i jasna (u najmanju ruku za one koji su kraj vinograda kao kod kuće).

“Bez mene ne možete učiniti ništa”, “odijeljeni od mene”, gotovo ništa. Ne pretjeruje li on? Gdje je tu skromnost? Ne precjenjuje li Isus samoga sebe? Da, to je potpuno poremećeno, ako je Isus samo prorok, učitelj mudrosti među drugima. Nijedan čovjek ne može o sebi tako tvrditi, prisvojiti jednu takvu ulogu. Samo ako je Isus stvarno Bog, utjelovljeni Bog, onda je točno što on kaže.

Mi visimo o Bogu kao grane loze o trsu. Mislili mi na to ili ne, priznali ili poricali, sva stvorenja su nošena od izvora života i ne bi mogla biti bez svoga stvoritelja. Mi ljudi, kojima je Bog darovao razum i slobodu, znamo da možemo kazati da ili ne; možemo Boga, naš izvor, prihvatiti ili ga se odreći. Ako je to tako, da smo stvorenja, da nam je Bog darovao bitak i život, tada samo usko povezani s njime kao grane loze sa trsom.

Što treba trs? Donijeti rod! Stoga su tu grane loze. Bog želi da donosimo rod. Da naš život ne bude osušen kao odsječena grana loze, koja je najviše korisna za spaljivanje. Stoga nas vinogradar s pravom podrezuje. To može biti izrazito bolno. Ali samo tako ide. Vinogradar misli dobro. To zvuči kao unutarnji, ljubazni poziv, kad Isus kaže: “Ostanite u meni!” I kao utjeha: “Ja ostajem u vama!”

Fra Jozo Župić