50 godina svečanih zavjeta

Spomen i zahvalnost za 50 godina svečanih zavjeta.
Već godinama u našoj Provinciji Presvetog Otkupitelja svaki brat dobije rokovnik koji sadrži katolički kalendar, popis ustanova, samostana, župa, misija, osobnih adresa, obljetnica svećeničkog ređenja, obljetnica svečanih zavjeta, slavlja u samostanima i župama.
Ovogodišnji rokovnik za 2020. godinu, crvenim slovima u podnaslovu ´Obljetnice svečanih zavjeta – 2020. godine´ donosi popis i generacije mojih kolega i mene. Objavljeno je da ovi franjevci slave 50. obljetnicu svečanih zavjeta:
fra Marko Babić
fra Ivan Dotur
fra Ante Jurić Talaja
fra Marko Prpa
fra Ante Krešo Samardžić
fra Stipe Šušnjara
fra Jozo Župić.
Spomen na svečano zavjetovanje pred pedeset godina uputio me na tekst Poslanice sv. Pavla apostola Efežanima:
“Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. (Ef 1,3-6)…
U njemu, u kome i nama – predodređenima po naumu Onoga koji sve izvodi po odluci svoje volje – u dio pade da budemo na hvalu Slave njegove – mi koji smo se već prije nadali u Kristu. (Ef 1, 11-12).”
Poslanica Pavlova upućena je svima koji u Krista vjeruju, a time i nama koji je danas slušamo. I nama su se dogodile velike stvari: po Kristu i u Njemu postali smo djeca Božja, Njegovi ljubljeni sinovi. Po Njemu i u Njemu postali smo Franjini nasljedovatelji, braća franjevci i pred pedeset godina punopravni članovi Provincije Presvetoga Otkupitelja po svečanim zavjetima koje smo položili na dan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1970. godine u Makarskoj.
Zahvaljujemo Bogu koji je odabrao Mariju za majku svoga Sina, i našu Majku pod čijim smo okriljem zavjetovani, a zahvaljujemo mu i što je nas desetoricu odabrao i posvetio po svečanim zavjetima. Sva desetorica postali smo svećenici. Trojica su već prešla prag ovozemaljskog života: fra Ante Brčić, fra Božo Morić, fra Petar Vučemilo,  a sedmorica smo još uvijek aktivni članovi naše Provincije.
Onoga koga Bog odabire, njemu daje i određene milosti. One nisu ljudska zasluga, nego Božji dar nad kojim se čovjek raduje i za njega zahvaljuje. I nas desetoricu je izabrao i to svakoga za drugu službu i za drugu zadaću. I nama je podijelio odgovarajuće milosti.
Vjerujem da na današnji dan svaki od kolega zahvaljuje Bogu na daru odabranja, na proživljenih pedeset godina od svečanih zavjeta, zahvaljujući i Provinciji po njezinim ministrima-provincijalima, koji su nam  po Božjem nadahnuću povjeravali određene službe, a za našu preminulu braću mole Boga da im udijeli pokoj vječni. Za njih je Kristov drugi dolazak već došao, a mi ga iščekujemo u ovom vremenu došašća.

Fra Jozo Župić