Promina: Crkveni zbor Župe sv. Mihovila-Promina

Još prošle godine prilikom blagoslova kuća i obitelji predložio sam župniku osnivanje crkvenog zbora. Vrativši se iz Njemačke gdje sam aktivno pjevao u crkvenom zboru i župnoj klapi, smatrao sam da mogu dati svoj doprinos realizaciji takve ideje i u našoj Župi sv. Mihovila u Promini. Lako smo se dogovorili i složili oko detalja. Kad se nađe netko s velikom željom, iskustvom i ljubavlju prema crkvenom pjevanju i župnik koji to još više voli i k tomu je još glazbeno obra

zovan i potkovan te posjeduje veliko iskustvo, sve je lakše. Naravno da to nije dovoljno. Trebalo je imati sreću pa da to rado prihvate i naše drage prominske pjevačice koje su godinama, bez pravih uvjeta, uz mnogo ljubavi, umješnosti i truda, dotada pjevale na misnim slavljima. A tek kad smo pronašli voditeljicu i orguljašicu i kad su nam se priključili drugi pjevači i pjevačice, više nas ništa nije moglo zaustaviti. Čak ni koronavirus i sigurnosne mjere, zbog kojih smo privremeno obustavili probe, nisu nas pokolebali u odluci i velikoj želji.

Trebala su proći desetljeća i mnogo pokušaja da se konačno osnuje crkveni zbor u našoj Župi. Nije to nikakvo čudo, jer da bi se takvo nešto dogodilo, morale su se poklopiti mnoge okolnosti. Ni u velikim, mnogoljudnim župama nije lako osnovati zbor, a u malim župama kudikamo je teže. U velikim župama duhovni život je bogat i razgranat, na raspolaganju je i mogućnost izbora sv. misa prema uzrastima, ukusima i sklonostima za određenu vrstu crkvenog pjevanja, a pogotovo su velike mogućnosti izbora pjevača.

U maloj zajednici vrijede druga pravila. Morate naći zdravi kompromis između tradicije i novog vremena; između gregorijanskih korala, klasične i moderne crkvene glazbe; između mladih i starijih; između onih koji vole jednoglasno i onih koji vole višeglasno pjevanje; onih koji bi voljeli da samo puk pjeva i onih koji bi da samo crkveni zbor pjeva; između onih koji svetoj misi prilaze konzervativno i onih koji svaku sv. misu gledaju kao duhovnu obnovu i mjesto gdje se može slobodno, po vlastitom nahođenju pjevati Bogu na slavu. Crkveni zbor obuhvaća sve to i ništa od toga ne isključuje niti odbacuje. Zbor ima svoju funkciju predvođenja liturgijskog pjevanja, ali se pri tome mora pridržavati pravila koja su jasno određena odlukama Drugoga vatikanskog sabora o svetoj glazbi u naputku Musicam sacram. Dakle, treba shvatiti da bez raznolikosti nema ni kvalitete ni masovnosti. Ako ustrajete samo na pjevanju istih pjesama desetljećima, osuđeni ste na odumiranje. Pjevači u zboru su crkveni službenici na svetoj misi, a ne zvijezde, čije se pjevanje i sviranje mora vršiti u poniznosti, jer darove koje su primili od Boga trebaju biti u službi drugima na slavu Božju. Idealno rješenje je spoj svega navedenog, kao i spoj pjevača razne životne dobi i spola. Na taj način gajimo raznolikost bogatstva naša sakralne pjesme, ali i dugovječan i dinamičan razvoj našega crkvenog zbora.

Iako nam okolnosti nisu išle na ruku, ne samo zbog pandemije, nego i zbog nekih nesreća koje su pojedine od nas izbacile iz uobičajenog ritma na nekoliko mjeseci, uspjeli smo se organizirati na zdravim i čvrstim temeljima. Klima u zboru je zdrava i svatko od nas daje, u sklopu svojih mogućnosti, ono što zna i može. Tako smo zajedničkim radom i naporima otiskali već tri pjesmarice i veći broj crkvenih pjesama. Elektroničkim putem stalno komuniciramo, dogovaramo se i razmjenjujemo note i tonske zapise, što je posebno važno u ovom vremenu kad ne možemo održavati probe. Sve nejasnoće otvoreno rješavamo u hodu. Pri tome nam je župnik fra Marko Duran i vođa i potpora, ali i autoritet s velikim razumijevanjem s kojim se lako i brzo dogovorimo o svim bitnim stvarima. Iako ovo nije vrijeme velikih pothvata i aktivnosti, svejedno bih pozvao sve zainteresirane pjevačice i pjevače iz Promine, pogotovo naše mlade, da nam se priključe, ako ne odmah, onda nakon proteka ovih sigurnosnih mjera, kad će ako dragi Bog da, naš život opet ići svojim tijekom i kad ćemo punim glasom pjevati u našim crkvama Bogu na slavu.

Radovan (Rajko) Radas