Bajagić: Proslavljen sv. Nikola, biskup 

Svečanom misom u 10:30 u nedjelju 10. prosinca 2023. u župnoj crkvi u Bajagiću proslavljena je svetkovina sv. Nikole i dan župe (1780. – 2023.). Misu je predvodio sinjski župnik fra Antonio Mravak. Zbog vremenskih neprilika nije se održala tradicionalna procesija oko župne crkve s kipom sv. Nikole. Slavlje je započelo pjesmom u čast sv. Nikoli i litanijama istoimenog sveca koje je pjevao i molio fra Antonio, a misa je nastavljena Slavom.

U propovijedi je fra Antonio istakao: „Biti Ivan Krstitelj, biti sv. Nikola biskup, biti onaj koji će pripraviti put Gospodinu. Ono što govorimo i činimo, to u djelo i stavljamo.“ Naglasio je kako nema više onih običaja koje su njegovali naši stari pradjedovi. „Ne čudimo se da su crkve samo pune za proslave patrona, župnih blagdana i za najveće svetkovine. Moramo posvijestiti i kako nam moraju biti primjeri sveci poput sv. Ivana Krstitelja i sv. Nikole.“

Svečano misno slavlje uzveličao je župni zbor pod vodstvom s. Vjere Gulić, župne suradnice Župe Bajagić-Obrovac Sinjski. Na kraju misnog slavlja župnik fra Neven zahvalio je najprije dragom Bogu, a zatim svima koji su sudjelovali u svetkovini, u prvom redu fra Antoniju, čitačima, ministrantima, zvonarici, ženama koje su pekle kruh i kolače za samostan u Sinju, župnom zboru i na kraju s. Vjeri za koju je rekao da je dobri duh ove župne zajednice.

Sveti Nikola nije zaobišao ni ove godine djecu, a gđa Kristina Širović zahvalila je donatorima za darove te pročitala pismo za sv. Nikolu koje je napisao dječak Karlo Barać.

Dragi sv. Niko,
pošalji svima mir na zemlji. Da svi budu sretni, i da vlada mir u svima nama,
da se svi na zemlji vesele.
Pozdravlja te tvoj Karlo Barać. 

Zatim je sv. Nikola izmolio molitvu Anđelu čuvaru i podijelio darove.

Podsjećamo da se župa za ovu svečanost pripremala trodnevnicom u župnoj crkvi. Program je započinjao u 16 sati litanijama sv. Nikoli i misom. Trodnevnicu su predvodili župnik fra Neven Pavlinušić u četvrtak, fra Ante Krešo Samadržić u petak, a fra Nikica Ajdučić u subotu.