Brnaze

Fra Mirko Marić, Brnaze, Brnaze 2023.


RIJEČ UREDNIKA

Poštovani čitatelji,

U rukama vam je prva monografija o Brnazama. Ovo je dobra prigoda da još jednom istaknemo kako je riječ o štivu za sve one koji vole sinjski i cetinski kraj, njegovu Gospu i Alku, njegova sela i gradove, brda i doline, prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo je monografija  koja u riječi i slici promovira vrijednosti ovoga kraja i na dnevnu svjetlost iznosi sve ono lijepo i dobro što Brnaze imaju.

Odavno se govorilo da u Brnazama treba sagraditi novu veću filijalnu crkvu upravo stoga što je selo živo, stanovništvo se povećava, postojeća crkva brnaškim je župljanima postala tijesna. Brnaze su mala sredina, skromnih mogućnosti, ali uz pomoć Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, samostana i Župe Čudotvorne Gospe Sinjske i dobročinitelja dobili smo novu veličanstvenu crkvu.

 Brnaze i čitav sinjski kraj obiluju ljudskim, povijesnim i prirodnim vrijednostima i ova monografija iznosi ljepotu Cetine, Brnaza kao sinjskog predgrađa, njihovu prapovijest i povijest. Poznato je da su na ovom prostoru prohujali brojni osvajači i njihovi plaćenici, izmjenjivala se carstva…  Život je neprekidno donosio nove vrijednosti, ali nažalost i nepravde koje pokušavamo ispraviti bilo iz neznanja ili nekog drugog razloga. Iako se većina nas, nastanjena u ovom dijelu Lijepe naše tome odupiremo, stoga što želimo istaknuli svoj identitet, svoju vjeru i svoju posebnost, takve vrijednosti potiru i htjeli bi ih izbrisati, svrstavaju nas u nekakav Region i u Europsku uniju. Ma kamogod oni htjeli da dospijemo, hvala dragom Bogu i našoj Čudotvornoj Gospi Sinjskoj mi znamo tko smo i nitko nas ne će preko noći prevesti na ono što mi nismo. Mi smo po vjeroispovijesti rimokatolic i to ćemo zavazda ostati.

 Na stranicama ove Monografije iznijeli smo istinu o Hrvatskoj i hrvatskom narodu na ovim prostorima Lijepe naše. Trudili smo se pronaći, iako je malo sačuvanih dokumenata, sve što se u Brnazama dogodilo, što se događa  i što se planira.

Mnogo je onih koje bih trebao spomenuti i zahvaliti što imamo veličanstvenu crkvu i ovu monografiju: Hvala Franjevačkoj provinciju Presvetoga Otkupitelja, bivšoj upravi na čelu s fra Joškom Kodžomanom i fra Josipom Gotovcem, sadašnjoj upravi na čelu s fra Markom Mršom i Borisom Čarićem, Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, gradu Sinju, Viteškom alkarskom društvu i mnogim dobročiniteljima.

Ovo djelo posvećujem svim Brnažanima, poznatim i nepoznatim, učenim i priprostim koji su živjeli na ovim prostorima, čuvali i sačuvali hrvatsko ime i jezik, vjeru i Katoličku crkvu, branili i obranili od mnogih nasrtljivaca i nama je predali. Na nama je, dakle, da ovo što smo naslijedili od svojih pradjedova čuvamo, oplemenjujemo i predamo idućim pokoljenjima. Želim da ovo djelo, ova monografija, dođe u ruke svakog stanovnika Brnaza, da upoznaju svoju prošlost, svoje nevolje i uspone, svoje branitelje i alkare, svoje fratre i časne sestre… Brnaška je prošlost bila teška i krvava, ali pobjedonosna i slavna. Njome se ponosimo, ali i osjećamo da taj zalog i očuvamo i predamo novim naraštajima.

fra Mirko Marić