Zmijavci: Početak trodnevnice sv. Lovri na temeljima starokršćanske bazilike

7. kolovoza 2023. godine u 18 sati započela je trodnevnica sv. Lovri. Prvi dan trodnevnice proslavljen je na temeljima starokršćanske bazilike na Bublinu, podno glavice Dikovače s ilirskom gradinom, na mjestu na kojem se prvi put nakon 1500 godina slavila sveta misa.

Temelje bazilike pronašao je fra Ivan Tonković (Zmijavci, 1. travnja 1851. – Imotski, 17. listopada 1911.). Na tom mjestu njegov otac je imao vinograd. Fra Ivan je bio nastavnik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i ravnatelj arheološke zbirke, bavio se i arheološkim iskapanjima u Čitluku. Prisjećao se kako bi se u vinogradu na Crkvini u Zmijavcima prilikom obrađivanja zemlje nailazilo na ukrašena kamenja. Dolaskom na mjesto župnika u Podbablju počeo se baviti istraživanjem te je 1898. godine iz zemlje pomalo izranjala bazilika s dvjema polukružnim apsidama na istoku.

Radi se, dakle, o građevnom sklopu iz 5. stoljeća koji je služio za kršćansko bogoslužje vjernicima rimskog naselja Novae koje se protezalo uz rimsku cestu koja je iz Salone prolazila kroz Zmijavce i Runoviće za Naronu. Kameni ulomci daju naslutiti da je bazilika u 7. stoljeću nasilno srušena za vrijeme seobe naroda te nakon toga više nije bila obnavljana. Iz ovih kratkih povijenih ulomaka može se zaključiti da je u rimskoj provinciji Dalmaciji kršćanstvo bilo veoma živo.

Sveto misno slavlje predvodio je fra Zoran Kutleša, gvardijan Samostana svetog Franje u Imotskom, a u koncelebraciji su bili fra Frano Laco, župnik Zmijavaca, fra Nediljko Šabić i fra Vinko Gudelj, svećenici rodom iz Župe Zmijavci, uz još nekoliko braće franjevaca koji poslužuju župe imotskoga samostanskog okružja.

Na temeljima bazilike okupilo se oko 250 vjernika, a misno slavlje animirali su ministranti i zbor Župe Zmijavci.

Na kraju misnog slavlja fra Frano Laco iskazao je zahvalu dragom Bogu na lijepom vremenu i milosti što su na temeljima bazilike mogli proslaviti svetu misu, braći franjevcima na svesrdnoj podršci te župljanima Zmijavaca, uz želju da se ovakvi susreti na temeljima starokršćanske bazilike nastave te da se dragom Bogu s tog mjesta uzdiže zahvalna pjesma.

fra Mate Šakić