Čista Velika: Provincijski susret ministranata

U subotu 1. lipnja 2024. godine u Ravnim kotarima, u Čisti Velikoj, održan je susret ministranata župa koje poslužuju članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Okupljanje je započelo u jutarnjim satima na trgu ispred župne crkve svete Ane, gdje se okupilo 370 ministranata. Sveto misno slavlje započelo je u 10 sati.

Svetu misu predslavio je fra Ivan Čikara, duhovnik sjemeništaraca i župni vikar u Sinju, uz koncelebraciju fra Perice Maslaća, provincijskog promotora za duhovna zvanja i župnika Župe Gospe Žalosne u Hrvacama, fra Marka Đereka, župnika Župe svete Ane u Čisti Velikoj, te ostale braće franjevaca koji su prisustvovali ovom susretu.

Nakon svete mise uslijedilo je predstavljanje ministrantskih skupina iz župa i župnih filijala: Blizna/Bristivica, Čista Velika, Drniš, Hrvace, Imotski, Kljaci/Gradac, Karin/Kruševo, Lišane, Lovreć, Otok, Potravlje, Primorski Dolac, Sinj sa župnim filijalama Brnaze, Lučane, Karakašica i Glavice te župe Stablina, Staševica, Studenci, Šibenik Crnica, Šibenik Šubićevac, Tučepi, Vrgorac i Vrlika.

U velikoj sportskoj dvorani uslijedio je kviz znanja. Prvo mjesto osvojili su ministranti iz Župe Hrvace, drugo mjesto Župa Drniš, a treće mjesto Župa Imotski.

Ručak za sve sudionike susreta organiziran je uz pomoć župljana Čiste Velike na prostoru iza crkve svete Ane. Nakon ručka uslijedilo je natjecanje u nogometu.

Nogometne utakmice, koje su se odvijale na vanjskom terenu i u dvorani, bile su pod sudačkim nadzorom fra Kristijana Pisca i fra Marija Pavića. Nagrade su osvojile sljedeće ekipe: prvo mjesto Župa Lišane, drugo mjesto Župa Čista Velika, a treće mjesto filijala Župe Gospe Sinjske Karakašica.

Za ovaj lijepi dan i radosni susret prvo zahvaljujemo dragom Bogu, a zatim i svoj braći koja su sudjelovala u ovom događaju, posebno ministrantima iz župnih zajednica. Veliko hvala fra Marku Đereku, domaćinu ovogodišnjeg susreta, na srdačnoj pripremi događaja u suradnji s brojnim župljanima Čiste Velike. Od srca im hvala!

Ministranti su se u kasnim popodnevnim satima vratili svojim domovima, vjerujemo bogatiji za novo iskustvo i lijepu uspomenu. Neka im ovo bude poticaj da još radosnije služe oko Kristova oltara!

fra Mate Šakić