Održani proljetni Susreti trajne formacije

Proljetni Susreti trajne formacije u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja održani su 29. svibnja 2024. godine u Samostanu Gospe od Milosti na Visovcu (ujutro) i u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku (poslijepodne). Druga dva susreta održana su 5. lipnja 2024. u Samostanu sv. Franje Asiškog u Imotskom (ujutro) i u Samostanu Gospe Sinjske (poslijepodne). Svečano zavjetovana braća, koja zbog različitih obveza ili udaljenosti (posebno iz inozemstva) nisu mogla fizički prisustvovati ni na jednom od navedenih susreta, imala su mogućnost sudjelovati na susretu preko platforme Zoom 29. svibnja u 16:30. Ovu su priliku iskoristila mnoga braća, osobito oni iz Njemačke.

Susreti su, kao i obično, održani u samostanskim dvoranama. Na Visovcu su, zbog brojnosti braće i vremenskih okolnosti, susreti održani u velikoj dvorani, prema predviđenom rasporedu. Nakon molitve Srednjeg/Devetog časa, koju su predvodili gvardijani, fra Ivica Jurić, moderator trajne formacije, predstavio je program, temu, predavača i tijek susreta.

Izlaganje na temu Liturgija u počecima Franjevačkog reda pripremio je dr. fra Danimir Pezer, član Franjevačke provincije Svetog Križa – Bosne Srebrene, profesor liturgike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i vicemeštar bogoslova.

Nakon izlaganja uslijedila je plodna diskusija u kojoj su braća iznosila svoja iskustva, konstruktivno komentirala predavanje i postavljala pitanja. Drugi dio susreta, koji se odvijao u crkvi/kapeli, bio je meditativnog karaktera. U njemu su braća, potaknuta mislima iz Spisa sv. Franje, zahvaljivala Gospodinu na daru svećeništva i redovništva te promišljala o uzvišenosti slavljenja svete mise.

Susreti su se odvijali u bratskoj atmosferi, prožeti radošću zajedničkog druženja, kao i čežnje za novim spoznajama i iskustvima. Završili su zajedničkim ručkom, odnosno večerom u samostanskoj blagovaonici. Zahvaljujemo gvardijanima i fra Ivanu Udovičiću, tajniku Provincije, na suradnji oko organizacije susreta.

fra Ivica Jurić