Darmstadt: Blagoslovljen kip sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika zajednice

Kip sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt, svečano je blagoslovljen u petak 17. rujna u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu u kojoj se Hrvati katolici te zajednice okupljaju na središnje misno slavlje.

Misno slavlje predvodio je voditelj zajednice fra Ivan Čikara, franjevac Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom. Fra Ivan je na početku podsjetio kako se toga dana slavi blagdan Rana sv. Franje te kako će na kraju mise biti svečani blagoslov kipa sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je postavljen u toj crkvi kao znak prisutnosti Hrvata katolika u toj župi i u tom gradu te kako se pod zagovor sv. Leopolda ta zajednica i njezini vjernici stavljaju već više od pedeset godina. „I sv. Franjo i sv. Leopold nasljedovali su i svjedočili Isusa u svom vremenu“, istaknuo je.

Propovijedao je delegat vlč. Ivica Komadina koji je posebno podsjetio na život sv. Leopolda. „I sv. Franjo i sv. Leopold, kao i brojni drugi sveci, uvijek iznova pokazuju nam da je moguće živjeti pošteno i pravedno i sveto i u tome su nam uzor.“ Prije samog blagoslova na kraju sv. mise prigodnu riječ uputila je članica župnog vijeća Patricija Tufeković koja je istaknula kako se HKZ Darmstadt već više od 50 godina u Biskupiji Mainz te u Župi sv. Fidelica osjeća kao kod kuće. „Rad u HKZ bio bi nezamisliv bez pastoralnog osoblja. Na čelu misije od početka su franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a s njima djeluju i školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita. Iako je naša prisutnost vidljiva i na drugim poljima, jednoglasnom odlukom župnog vijeća na čelu s fra Ivanom odlučili smo našu prisutnost učiniti još vidljivijom postavljanjem kipa sv. Leopolda, zaštitnika naše zajednice ovdje u Darmstadtu. U tome su svojim donacijama pomogli vjernici te se izradio brončani kip sv. Leopolda veličine jednog metra, kojeg je autor hrvatski umjetnik Slaven Miličević. Betonsko postolje za kip izradio je i darovao Benedikt Jurić“, kazala je te je zahvalila njemačkom župniku Johannesu Gansu i pastoralnom referentu Andreasu Backertu na ukazanom gostoprimstvu tijekom godina te na dopuštenju postavljanja kipa zaštitnika HKZ Darmstadt. „Nama vjernicima ova gesta je od velike važnosti jer nam pokazuje da smo i mi značajan dio njemačke župe“.

Obred blagoslova kipa predvodio je delegat vlč. Ivica Komadina u zajedništvu s voditeljem zajednice fra Ivanom Čikarom. Pjevanje su animirale pastoralne suradnice s. Anđela Milas i s. Damjana Damjanović. Nakon sv. mise i blagoslova kipa u župnoj dvorani za sve je priređena zakuska, a vjernicima je darovana i knjižica „Pobožnosti sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću – devetnice, litanije, molitve“ u izdanju nakladničke kuće Verbum iz Splita.

 

Tekst i snimke: Adolf Polegubić