Hrvace: Fra Marinko Vukman dobitnik nagrade za životno djelo

17. rujna 2021. s početkom u 12 sati u društvenom domu u Hrvacama, povodom Dana Općine i svetkovine Gospe Žalosne, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Hrvace na kojoj se okupilo oko 100 ljudi, a prilikom koje je fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Münchenu i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, dobio nagradu za životno djelo.

Nakon himne „Lijepa naša“ sjednicu je otvorio dr. Ante Prolić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Hrvace, koji je pozdravio okupljene i riječ dao načelniku Dinku Bošnjaku, koji tu službu obnaša u osmom mandatu uzastopce. Načelnik je govorio o projektima koji su realizirani na teritoriju Općine u proteklom razdoblju, istodobno najavljujući nove projekte i planove.

Uime gradova i općina s područja Cetinske krajine okupljene je pozdravio g. Jure Plazonić, gradonačelnik Grada Vrlike, a pozdravne riječi uputili su i g. Ivica Tomić, bivši načelnik prijateljske Općine Feričanci u Slavoniji, i g. Jozef Škalic, načelnik prijateljske Općine Kuzma u Sloveniji. Okupljenima se obratio i g. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, istaknuvši u svom govoru napredak Općine Hrvace te pohvalivši nastojanja općinske vlasti.

Nakon pozdravnih govora i nastupa ženske klape „Cetinjanke“ te muške klape „Cetinjani“ slijedila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima. Nagradu za životno djelo dobio je fra Marinko Vukman, dugogodišnji voditelj katoličkih misija u Njemačkoj, za iznimno dugogodišnje evangelizacijsko-pastoralno i karitativno djelovanje. Osobne nagrade dodijeljene su hrvatačkom župniku fra Nevenu Pavlinušiću i humanitarcu Branku Perkoviću. Zahvalnicu Općine Hrvace za osobni doprinos i pomoć pri rekonstrukciji Dječjeg vrtića „Sretno dijete“ dobio je Ante Jerkan.

Fra Marinko je zahvalio uime laureata. Nakon završetka svečane sjednice, kojoj je nazočio i sinjski gvardijan fra Ante Čovo, ispred općinske zgrade otkrivena je bista dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske. Bista je rad akademskog kipara Anđelka Titlića, a blagoslovnu molitvu predvodio je župnik Pavlinušić. Slijedilo je zajedničko fotografiranje i svečarsko druženje.


Govor fra Marinka Vukamana:

Dragi prijatelji, sestre i braćo,

sve vas srdačno pozdravljam. Velika mi je čast i radost biti danas s vama i primiti nagradu za životno djelo Općine Hrvace. Obraćam vam se i uime nagrađenih: Branka Perkovića, Ante Jerkana i fra Nevena Pavlinušića.

Dirnuti smo i počašćeni nagradama koje ste nam dodijelili. Veseli nas činjenica da je naš rad prepoznat i na ovakav način vrednovan. Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi, a providnost Božja, kroz franjevačko-svećenički poziv, dodijelila mi je da budem njihov pastir, tješitelj, ali i njihov glas.

Uvijek sam bio ponosan na svoje hrvatske i hrvatačke korijene, mjesto rođenja i odrastanja. Veza s Hrvacama i Hrvačanima jačala me i snažila u životnim pothvatima. Vjerujem da su mnogi u mojem djelovanju prepoznali vrijednosti mjesta koje rado pomažem i promoviram. U godini kada obilježavam četrdesetu obljetnicu pastoralnog djelovanja u Njemačkoj, općinski oci odlučili su da još više učvrste most koji me povezuje s rodnom grudom.

Zahvalan sam načelniku Općine Hrvace – profesoru Dinku Bošnjaku i Općinskom vijeću, na čelu s doktorom Antom Prolićem na dodijeljenoj nagradi. Vjerujem da ovo mišljenje dijele i ostali nagrađeni koji su svojim djelovanjem za opće dobro, humanošću, pastoralnim i kulturnim djelovanjem u očuvanju baštine te podizanju svijesti o pripadnosti Bogu, Crkvi i domovini mnoge zadivili.

Nagrade su privilegij i obveza da i dalje radimo na prepoznatljivosti ovog dijela Lijepe Naše i rado se uključimo i podržimo sve vaše projekte koji idu na dobrobit sviju koji ovdje žive i grade svoju budućnost.

Uime nagrađenih zahvaljujem i svima vama koji ste nam bili oslonac i potpora, ali i inspiracija na putu da ovo naše društvo i mjesto učinimo boljim i humanijim. Od srca svima čestitam Dan Općine i svetkovinu Gospe Žalosne te zazivam Božji blagoslov za dobro vaše i Lijepe Naše. Živjeli!

Fotografije: Petar Malbaša