Dubrovnik: Izlet bogoslova

Na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja 2024. godine bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zajedno sa svojim odgojiteljima, magistrom fra Sinišom Balajićem i gvardijanom Samostana o. Ante Antića fra Domagojem Volarevićem krenuli su u ranim jutarnjim satima, nakon svete mise, na izlet u grad Dubrovnik.

Dolaskom u Dubrovnik u Samostan Male braće dočekao ih je gvardijan fra Josip Sopta, koji ih je u klaustru samostana upoznao s bogatom poviješću samostana, kao i s poviješću Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri. Bogoslovi su imali priliku vidjeti bogatstvo samostanske zbirke i nekadašnje ljekarne, kao i bogatstvo samostanske crkve.

Nakon posjeta samostanu braća su se uputila na ručak na kojem su imali priliku nastaviti razgovor o bogatoj povijesti prekrasnog grada Dubrovnika i Dubrovačke Republike.

Nakon ručka bogoslovi su razgledali grad s njegovih zidina, unatoč udarima jakoga jugoistočnog vjetra. Po silasku sa zidina posjetili su nekoliko crkava u povijesnoj jezgri Dubrovnika: crkvu svetog Vlaha, zaštitnika grada, isusovačku crkvu svetog Ignacija te katedralu Uznesenja Marijina. Osim toga, posjetili su i spomenike velikana hrvatske književnosti Marina Držića i Ivana Gundulića te prošetali duž Straduna.

Zahvalni dragom Bogu na lijepom danu i posjetu gradu Dubrovniku te braći zadarske provincije na srdačnom dočeku, u predvečerje su se uputili natrag prema Splitu i Franjevačkom klerikatu.

fra Teo Tadić