Fra Stojan Damjanović objavio treću knjigu poezije

Fra Stojan Damjanović, član Provincije Presvetoga Otkupitelja, u nakladi Miljevačkog sabora objavio je svoju treću zbirku poezije pod naslovom „Visovac – Gospina oaza mira“. Osvrt potpisuju prof. Mile Mamić, dok je autorica dizajna korica i ilustracija akademska slikarica Antonija Modrušan.

U trećoj zbirci poezije, fra Stojan progovara u stihu o povijesti Visovca, Gospina i Franjina otoka, o visovačkim velikanima na vjetrometini povijesti, o bogatstvu i ljepoti prirode, o životinjskoj ćudi, dok u posljednjem dijelu iznosi promišljanja o Bogu i o čovjeku.

Iz osvrta: Fra Stojanove su pjesme uglavnom u osmercu i desetercu, ali ima i drugih. Uglavnom imaju srok. Pjesme su različite dužine i kvalitete. Dosta ih je za koje bi se moglo reći da su i u pjesničkom smislu izvrsne. Ni didaktičku namjenu ne treba zanemariti. Zdušno preporučujem tiskanje ove zbirke pjesama (…). To će mnogima biti zanimljivo, ugodno, poučno i poticajno štivo.  (prof. dr. sc. Mile Mamić).

Fra Stojan Damjanović rođen je 24. ožujka 1950. godine u Ljutom Docu u blizini Širokog Brijega u Hercegovini, od oca pok. Ilije i pok. Stoje, rođ. Kožul. Poslije odsluženja vojnog roka i boravka na privremenom radu u Njemačkoj odlučuje krenuti stopama Asiškog Siromaška. Godine 1981. stupa u novicijat na Visovcu, a 1986. godine polaže svečane doživotne redovničke zavjete, kada odlazi kao misionar u Zair (Kongo) u Africi, gdje djeluje kroz sljedećih trinaest godina. Po povratku u Hrvatsku, od 2000. godine, uz kraće prekide, živi i djeluje u Franjevačkom samostanu na Visovcu, gdje trenutno vrši službu domeštra novaka. Duže vrijeme piše crtice, prozna djela i pjesme, najčešće u osmercu, desetercu i dvanaestercu. Pjesme je objavljivao u raznim glasilima te vjerskim i župnim listovima. Uz još dvije zbirke poezije, publicirao je i „Križni put“ u osmercu, tiskan u čak pet izdanja. Njegove pjesme poput rimovanih su priča od kojih svaka nosi snažnu poruku i pouku.