Promina: Blagoslov obnovljene crkve

Šibenski biskup Tomislav Rogić u nedjelju 4. srpnja u Župi Promina blagoslovio je obnovljenju župnu crkvu svetog Mihovila u Oklaju i u njoj novo svetohranište. Uz biskupa je koncelebrirao prominski župnik fra Marko Duran. 

Biskup Rogić je u svojoj homiliji istakao kako čovjek u  crkvu dolazi zahvaliti Bogu za primljena dobročinstva, donosi Bogu i svoju radost: slavlja sakramenata krštenja, krizmi, ženidbe, blagdana, godišnjica: „Sve se Bogu prikazuje da Bog bude u svemu. Tako crkva postaje ne samo Božja kuća, nego i naš dom u Božjoj nazočnosti. Bogu prinosimo i svoje žalosti, rastanke od najmilijih, molitve za pokojne, molitve za bolesne, molitve u nevoljama života. Po svakoj crkvi odzvanjaju Isusove riječi: ‘Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta’.

Posvećena crkva, posvećeni tabernakul posvećuje i nas. Ako Božjoj milosti dopustimo, ona i od nas čini svoj HRAM, svoje prebivalište. I mi možemo jedni drugima postati bogonosci – oni koji nose Boga drugima. Po svetoj pričesti Bog ulazi u hram naše duše, zapravo od naše duše čini svoj hram. Što ima svetije, vrjednije ili važnije od toga?! Zato neka nam i ovo današnje slavlje bude na učvršćenje vjere, na otvorenost duše porukama obraćenja i spasenja, te trajni zalog naše povezanosti s Bogom, da dosita postanemo ukućani Božji“, poručio je biskup prominskim vjernicima.

„Župna crkva sv. Mihovila arkanđela u Oklaju izgrađena je 1784. godine. Zvonik uz nju građen je od 1794.-98. godine. Crkva je 1880. god. produžena polukružnom apsidom. Više puta je obnavljana, osobito 1973. godine. U Domovinskom ratu crkvu su zapalili i oštetili pobunjeni Srbi. Obnovljena  je 1996. godine“, kazao je župnik fra Marko Duran. Zahvalio je svima koji su doprinijeli obnovi crkve, a na poseban način vjernicima Župa Promina koji su svojim prilozima pomogli obnovu crkve svetog Mihovila. Također je zahvalio i biskupu Tomislavu Rogiću.

Nakon misnog slavlja biskup je u dvorištu župne kuće blagoslovio bistu mučenika fra Pavla Silova kojega su između 28. i 29. lipnja. 1942. godine ubili partizani u Promini.