Frankfurt: Duhovna obnova

U subotu 2. listopada 2021. u sklopu duhovne obnove povodom svetkovine sv. Franje, mjesno bratstvo OFS u zajedništvu s Framom, a na poziv braće i sestara iz HKŽ Wiesbaden, organiziralo je izlet u poznato marijansko svetište Marienthal. (Svetište je nastalo 1309. g. ozdravljenjem slijepog lovca Heckera Henna koji je moleći se ispred čudotvorne slike Gospe od Milosti progledao. Plemić Hans Schaffrait gradi 1313. kapelicu za Pietà. Nakon velikog broja hodočasnika i brojnih novih ozdravljenja na tom mjestu 1326. sagrađena je crkva koja je posvećena na Malu Gospu 8. rujna 1330.)

Polazak je bio u 9:00 ispred hrvatskog centra u Frankfurtu. Na put su krenuli 31 brat i sestra iz OFS-a s duhovnim asistentom fra Petrom Komljenovićem, OFM, kao i 16 framaša sa svojim duhovnim asistentom fra Kristijanom Šilićem, OFM. 

U Marienthalu su nas dočekala braća i sestre iz župe Wiesbaden sa svojim župnikom fra Kristijanom Montinom, OFM. Nakon kratkog upoznavanja i tople jutarnje kave uz čašicu razgovora, krenuli smo prema vanjskom oltaru ispred crkve, gdje smo započeli program klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodio fra Kristijan s mladima iz Frame uz prekrasne duhovne pjesme u izvedbi brata Stjepana, OFS. 

Točno u 12:00 uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Petar Komljenović u koncelebraciji s fra Kristijanom Šilićem. U nadahnutoj propovijedi fra Petar se osvrnuo i na anđele čuvare čiji smo spomendan taj dan slavili. Istaknuo je da, želimo li duhovno rasti u poniznosti, moramo biti maleni kao djeca. Slijedeći njihov primjer bezuvjetne ljubavi i povjerenja u svoje roditelje, trebamo se i mi bezuvjetno predati u ruke našega nebeskog Oca. 

Nakon svečane sv. mise, kao malo iznenađenje, braća iz našeg bratstva priredila su kratki igrokaz iz Franjinog života. 

Pri samom kraju duhovne obnove održan je Križni  put sv. Leonarda Portomauricijskog, kojeg su predmolili fra Petar, sestre iz OFS-a i mladi iz naše Frame.

Nakon zajedničkog fotografiranja i kratkog druženja, sretni što smo upoznali novu braću i sestre, okrijepljeni i duhovno i tjelesno, uputili smo se svojim kućama. 

Ovim putem želimo još jednom od svega srca zahvaliti svoj braći i sestrama koji su sudjelovali u organizaciji cijelog susreta, posebno braći i sestrama iz župe Wiesbaden.

„Gospodin nam svima dao Mir i Dobro!”

Anita Luburić, OFS i Mato Župarić, OFS