Frankfurt: Dvobroj „Žive zajednice“ za siječanj i veljaču

Iz tiska je izašao dvobroj „Žive zajednice“ za siječanj i veljaču, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve ističe se vijest o službama čitača i akolita, koje su otvorene ženama, a to je izazvalo različite reakcije u crkvenim krugovima i izvan njih. Od vijesti iz domovinske Crkve ističu se vijesti o razornom potresu koji je pogodio Banovinu, a pomoć stiže iz domovine i svijeta, poglavito iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke i svijeta. U tom su povodu poziv za pomoć uputili predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za Hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Tomo Vukšić i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić potičući da se pomoć upućuje preko Hrvatskog Caritasa. Nedavno je delegatu za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivici Komadini, svećeniku Mostarsko-duvanjske biskupije, na toj službi potvrđen treći mandat, o čemu se može čitati u novom dvobroju. Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni pokrenuo je 15. siječnja 2018. portal „Živa zajednica“, koji se čita na poveznici: www.zivazajednica.de. Kako je portal nedavno redizajniran, u novom dvobroju se potiču zainteresirani na daljnje praćenje portala.

U novom je dvobroju i iscrpni razgovor s doc. dr. sc. Brankom Murićem s Katedre fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučlišta u Zagrebu, u kojem dr. Murić aktualizira stanje povezano s COVID-19 iz vjerničke perspektive pod naslovom „Bog ljubavi se otkriva u otajstvu Kristova križa“. U ovom dvobroju je i poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica, koji je u Crkvi proslavljen 26. rujna 2020. U poruci se ističe kako se strance i pridošlice mora uključivati u društvo da bi se oni promicali kao osobe, a pritom je potrebno prepoznavati druge da bi ih se razumjelo. S novim dvobojem u ovoj godini počinje ciklus teoloških osvrta u rubrici pod nazivom „Socijalni nauk Crkve danas“ u sklopu kojega doc. dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve iz Zagreba u prvom prilogu piše o socijalnom nauku Crkve kao posadašnjenju Evanđelja današnjem čovjeku. Tu su i brojne druge vijesti iz katoličkih misija i zajednica i Njemačke i zanimljvosti iz Crkve, kao i predstavljanje spomen-knjiga hrvatskih katoličkih zajednica Mainz i Gießen, te jubilejskog „zlatnog“ svezka Zbornika „Kačić“ (1967.-2017.), u kojemu je obrađena i tema hrvatskog iseljeništva.

U ovom broju se zahvalno sjećamo nedavno premunule petorice svećenika, koji su djelovali u hrvatskoj pastvi u Njemačkoj: don Mihaela Rodića, fra Živka Petričevića, fra Josipa Lucića, don Rudolfa Belka i dr. fra Ante Bilokapića. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“, u sklopu koje dr. Danijel Labaš ovoga puta odgovara na pitanje, znamo li razgovarati jedni s drugima. U sklopu rubrike „Duhovno iskustvo“ donesene su poticajne misli Ivana Gavranovića s njegova hodočašća u Santiago de Compostelu, dok je u sklopu rubrike „Duhovnost“ donesen prilog o Hrvatici s. Marini od Muke Isusove, koja se nalazi u karmelskom samostanu u Alcala de Henares u Španjolskoj.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o Svetoj godini apostola Jakova. „Iako će zbog pandemije u ovoj godini vjerojatno malo tko od naših čitatelja hodočastiti u Santiago de Compostelu, svejedno možemo moliti na nakane ove svete jubilejske godine.“

Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Ranjena Domovina treba pomoć“, što je povezano i s naslovnicom dvobroja na kojoj je u potresu razrušena crkva sv. Nikole i sv. Vida u Žažini. Izražava se zahvalnost svima koji su se iz Njemačke i šire odazvali u prikupljanju potrebne pomoći, te se se potiče i na daljnju pomoć. „Kako sustavna obnova Banovine tek predstoji, očekuje se ubuduće dugoročna pomoć kako institucija tako i pojedinaca iz domovine i svijeta.“

Adolf Polegubić