Frankfurt: Trobroj Žive zajednice

Iz tiska je izašao trobroj „Žive zajednice“ za 5-6/7-8/9-10 mjesec 2020., glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Novi trobroj je posvećen 50. obljetnici proglašenja svetim sv. Nikole Tavelića (1970.-2020.). Od vijesti iz opće Crkve ističe se vijest o novom Misalu, koji je predstavljen papi Franji na talijanskom jeziku. Od vijesti iz domovinske Crkve ističu se vijesti o imenovanju mons. Dražena Kutleše i mons. Petra Palića na nove službe. Tako je Sveti Otac Franjo imenovao dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutlešu novim splitsko-makarskim nadbiskupom koadjutorom, a dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića novim mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem. Isto tako dosadašnji apostolski upravitelj Križevačke eparhije Milan Stipić imenovan je novim biskupom jedine grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, dok je subotičkim biskupom imenovan mons. Slavko Večerin.

Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, od kojih se izdvaja vijest o hrvatskim hodočasnicima pješacima iz hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim, koji su unatoč korona virusu sudjelovali na hodočašću u Altötting. Tako je u nazočnosti te male skupine hodočasnika unatoč svim otkazanim hodočašćima diljem Bavarske ipak održano tradicionalno 47. hodočašće Hrvata iz Bavarske u Altötting. Tu su i vijesti o slavljima, imenovanjima i oproštajima.

U novom trobroju je predstavljen i Zbornik o digitalnom dobu i pastoralu mladih u izdanju Ureda u Frankfurtu. U rubrici „U spomen“ vijesti su o smrti petorice svećenika koji su djelovali i u hrvatskoj pastvi u Njemačkoj.

U rubrici „Sakramenti u životu Crkve“ ovoga puta su donesena dva priloga mr. sc. Milana Dančua iz Zagreba – o sakramentima kršćanske inicijacije i sakramentu ženidbe. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“, u kojoj je tekst dr. sc. Danijela Labaša „Nemojmo prst upirati u `globalno selo`, nego u sebe!“

Više hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke zajedno sa svojim voditeljima i pastoralnim suradnicama i suradnicima novčano su pomogli humanitarnu akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Vratimo sigurnost doma“ za dječji dom u Vugrovcu, koji je nastradao u nedavnom potresu, a koji djeluje u sklopu toga Caritasa. U novom trobroju donesena je tabela s popisom misija, zajednica i drugih osoba, koje su pomogle tu akciju s navodom iznosa uplaćene pomoći u eurima i kunama. Akciji se odazvao sa znatnom novčanom pomoći i njemački „Renovabis“ – Akcija solidarnosti njemačkih katolika s ljudima u srednjoj i istočnoj Europi.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o crkvi Aja Sofija, koja je nedavno ponovno pretvorena u džamiju.

Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „U vjeri i nadi uz Božju pomoć“. „Iako je djelovalo da je korona virus u potpunosti zaustavio naš svakodnevni život, ipak se polako vraćamo našim svakodnevnim aktivnostima, koliko je još uvijek moguće s obzirom na trenutnu situaciju. Kako je sve to zaustavilo i brojne aktivnosti u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, i djelovanje Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu je prilagođeno novonastaloj situaciji. Tako, na žalost, nije redovito od uskrsnog broja izlazila ni `Živa zajednica`. Ovo je ujedno najneobičnije razdoblje od njezina izlaženja, od rujna 1978. U vjeri i nadi da će ovo s korona virusom uz Božju pomoć što prije proći, svima želimo dobro zdravlje i puno Božjeg blagoslova“, istaknuo je.

Adolf Polegubić

zivazajednica.de