Gala: Svi sveti

U srijedu 1. studenog cetinska Župa Gala – Gljev kraj Sinja svečano je proslavila svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika Svih svetih i 193. godišnjicu postojanja župe. Procesiju i središnje misno slavlje u 10:30 ispred crkve Svih svetih u Gali predvodio je fra Siniša Balajić, odgojitelj franjevačkih bogoslova u Splitu, u koncelebraciji s fra Lukom Delićem, župnikom, fra Nikicom Ajdučićem i drugim svećenicima rodom iz ove župe.

U propovijedi je fra Siniša istaknuo:

„Pozvani smo na svetost. Svetost se postiže dobrim djelima i iskrenom molitvom. Nosimo sebe, svoje misli, riječi, ostvarena i neostvarena djela, propuste, nosimo svoju dobrotu i svoju grešnost“. Nadalje, pozvao je župljane na vjernost prema Bogu i Crkvi, vrijednostima koje su njegovali njihovi pradjedovi u teškim i krvavim vremenima ove drevne župe. „Unatoč svemu, u svojoj vjeri i nadi bili su sigurni da nisu izgubljeni. Njihove sudbonosne priče nose jasnu poruku: Bog je ljubitelj života, ljubav koja nas nikada ne napušta“, istaknuo je fra Siniša. Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je župni zbor pod ravnanjem Ivane Žižić, uz orguljašku pratnju Anđele Vrdoljak.

Župa se za ovu proslavu pripremala duhovnom obnovom. U subotu 28. listopada u 16:30 program je započeo molitvom krunice i svetom misom s propovijedi koju je predvodio fra Toni Šimunović-Erpušina, ističući poruku sv. Male Tezerije o ljubavi i milosrđu. U nedjelju 29. listopada u 10 sati program drugog dana duhovne obnove započeo je molitvom krunice i misom koje je predvodio domaći župnik fra Luka Delić. U ponedjeljak 30. listopada u 16:15 trodnevnica je započela sakramentom pomirenja, nakon čega je uslijedila molitva krunice i misa koje je predvodio fra Toni Šimunović-Erpušina. U utorak 31. listopada posljednji dan duhovne obnove započeo je u 16:30 molitvom krunice i litanijama u čast Svih svetih, nastavio se misom te završio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.