Gračac: Proslava sv. Ivana Krstitelja

Svečanim misnim slavljem u 11 h proslavljena je svetkovina sv. Ivana Krstitelja u Gračacu 24. lipnja 2022. g.

Svetu misu predslavio je župni vikar svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marko Đerek, u koncelebraciji s gvardijanom fra Petrom Klarićem, vlč. Josipom Šimatovićem, čuvarom svetišta CHMU i župnikom na Udbini, mons. Milom Čančarom, župnikom u Korenici, fra Božom Mandarićem, župnikom u Lišanima, te fra Ivanom Šimuncem, župnikom u Gračacu.

U nadahnutoj homiliji fra Marko je približio život ovoga velikog sveca.

Sveti Ivan Krstitelj osobito je blizak Isusu, našem Spasitelju. Bio je Njegov neposredni navjestitelj, Njegov preteča. Poseban je to svetac koji je spojio Stari i Novi zavjet. Kao prorok naviještao je Mesiju, ali ga je i osobno pokazao kada je na Jordanu krstio Isusa. Ivanov izbor bio je neustrašivo naviještanje Božjeg zakona, ako treba i pod cijenu vlastitog života. Nije puno mario za politički sustav iako ga je taj isti sustav progonio i na kraju ubio. Ivan je sve to mogao ostvariti jer se vodio Božjom a ne ljudskom logikom. Božji zakon mu je bio na prvom mjestu i Krist je bio centar njegova života.

Čovjek 21. stoljeća upao je u zamku i opasnost jer je relativizirao grijeh. Izgubio se osjećaj za grijeh i tu se zapravo stvara problem. Boga častimo usnama, ali je jako daleko od nas u našim srcima. Takvim pristupom naša vjera neće donositi nikakve plodove i nećemo biti znak, a pozvani smo biti znak drugima. Sv. Ivan nas poziva da se vratimo Bogu svim svojim srcem i svim svojim bićem.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ivan Šimunac svim vjernicima čestitao je svetkovinu Ivana Krstitelja. Zahvalio je svoj prisutnoj braći svećenicima, pogotovo fra Marku na nadahnutoj propovijedi, kao i svima koji su pomogli kako bi svetkovina bila što ljepša. Na kraju je čestitao imendan svima koji nose ime ovoga velikog sveca.

fra Ignacije Milan Sladoja